Кампания за изследване на мъжкото репродуктивно здраве

Половината от случаите на двойки с репродуктивни проблеми се дължат на мъжкия стерилитет. Специалисти призовават мъжете да се изследват, като си направят спермограма. Резултатите излизат в деня на изследването, а процедурата може да спести ценно време на двойките, които искат да създадат семейство.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:36, 04.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Специалистите андролози споделят, че мъжкото репродуктивно здраве у нас е табу до такава степен, че жените запазват часовете на своите партньори - и след изследването пак те комуникират с лекарите. При Искрен и Симона не е така. Те искат да станат родители и вече са направили необходимите кръвни изследвания. Искрен сам е решил да си направи и спермограма.

Искрен Станков: "Ще знам дали всичко ми е наред и евентуално като установя, ако има някакъв проблем, бих реагирал навреме, за да взема съответните мерки. Все пак за семейството са нужни двама, 50:50 е, не може да търсим вината само в единия, а аз да стоя настрана и да не знам всъщност на мен какво ми е".
д-р Десислава Тачева, ембриолог: "Важно е да се разбият митовете, които битуват в българското общество, а именно, че направата на едно подобно изследване би причинило срам и страх да не се урони мъжкият авторитет в семейството".
;

Като добавим и факта, че Здравната каса не плаща за спермограмите, не е чудно , че у нас се шири заблудата, че сексуалното и репродуктивното здраве са едно и също нещо. Иначе казано - "аз съм добър любовник, на мен нищо ми няма".

д-р Десислава Тачева, ембриолог: "Биологичният часовник тиктака не само за жените, както е прието, но тиктака и за мъжете. И редица други общи заболявания като диабет, затлъстяване, особено употребата на цигари и алкохол, злонамерената употреба на наркотици - също оказват влияние с напредването на годините".

Лекарите предупреждават още, че зачестяват случаите, в които репродуктивни проблеми се установяват при мъже, приемащи хранителни добавки или анаболи, за да подсилят ефекта от тренировките си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вандали оцапаха с боя ново баскетболно игрище
Вандали оцапаха с боя ново баскетболно игрище
“Дари килограм топлина”
“Дари килограм топлина”