НОВИНИ

Опашка пред онкоболница в Пловдив

Нова наредба спъва лечението на онкоболните, смятат пациенти от Пловдив. Според нея терапията на болните може да се определя само в лечебни заведения с обща клинична онкологична комисия. Такива болници в Пловдив са само две. Изискването е те да имат отделения по химиотерапия, лъчетерапия или нуклеарна медицина. Според лекари това ще забави лечението на пациентите, защото комисията не раздава само подписи, но и обсъжда лечението на болните. При промяна в здравословното състояние на пациентите, те отново ще трябва да преминават през комисията.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев - БНТ2 Пловдив
18:20, 04.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Определянето на стадиите на болестта досега се е правело от комисии в самите лечебни заведения, където се лекувт пациентите. Заради закъснялото обнародване на новата наредба, което стана на 31 март, днес в първия работен ден в една от болниците на Пловдив се изви опашка от онкоболни. Близо 100 души чакаха решение дали и как ще преминават през лечебни процедури. От здравното заведение заявиха, че разполагат с всички специалисти нужни за комисия.


;
д-р Надежда Крумова - управител на болница
За нас е необяснимо как до вчера нашите лекари, които са със специалности по онкология, имаме лекар с радиология като специалист. Просто нямаме отделение те можеха да дават и да взимат решения от днеска това нещо не им се доверява
Желязка Кокова - пациент
Ето нас ни плануват за един месец напред. Аз на 28 дена провеждам терапия и сега ако пак се разиграват такива нередности не мога да ходя по други болници .
Живка Сталева
Искам да кажа, че министър Москов това е нелепо спрямо нас и всеки пациент трябва да избира къде да се лекува

Хората се притесняват че ще чакат дълго за да минат през комисия в друга болница. И от Комплексния онкологичен център в Пловдив, и от Университетската болница заявиха че могат да поемат за назначение на терапия пациентите от всички здравни заведения в оперативни срокове и без забавяне на лечението им. Процедурата изисква обаче да има сключен договор с болниците които вече не отговарят на условията и трябва да пренасочат пациентите си към тях. Дотогава ще приемат болни за определяне на терапията без да е сключен договор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Сарафов: Задържаните са обсебили всички сфери на дейност на ДАИ
Борислав Сарафов: Задържаните са обсебили всички сфери на дейност на ДАИ
Започват проверките за фалшиви книжки
Започват проверките за фалшиви книжки