НОВИНИ

​Канада преживява безпрецедентна по обхват и продължителност студена вълна​

Канада преживява безпрецедентна студена вълна, която обхваща почти цялата й територия и може да продължи до началото на януари, предаде Франс прес. "Такива дълги студове, които да се простират на толкова голяма площ не помня да е имало", заяви представителят на канадската държавна метеорологична служба Александър Паран.

bnt avatar logo
от БТА
21:07, 27.12.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
​канада преживява безпрецедентна обхват продължителност студена вълна​

Според синоптика рекордното в тази студена вълна са не толкова температурите ѝ и предизвиканото от ветровете ѝ застудяване, а по-скоро обхватът и продължителността ѝ. Федералната метеорологична агенция издаде предупреждения за екстремни студове поради вълна от арктически въздух за провинциите Квебек, Онтарио, Манитоба, Саскачеван и Алберта, както и специални синоптични бюлетини за източните провинции Ню Брансуик и Нова Скотия и западната Британска Колумбия.

"Предупреждение за крайни студове се издава, когато предизвиканото от вятъра застудяване или много ниските температури са с висока опасност за здравето (измръзвания, хипотермии и т.н.)", се казва в сайта на държавната метеорологична служба.

"Вече сме с 10 до 20 градуса по Целзий под нормалните за сезона температури", отбеляза Паран. Свързаните с ниските температури силни ветрове, достигащи скорост до 120 км/час, лишиха от електричество близо 160 000 домакинства в Нова Скотия, което е близо една трета от домакинствата в тази източна канадска провинция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пакистан почете паметта на Беназир Бхуто 10 години след убийството ​ѝ​
Пакистан почете паметта на Беназир Бхуто 10 години след убийството ​ѝ​
Как да украсим дома си в новогодишната нощ?
Как да украсим дома си в новогодишната нощ?