НОВИНИ

Каракачанов: Едва 500 души са в резерва на българската армия

Едва от 500 души се състои доброволният резерв в българската армия. Общият кадрови дефицит в отбраната ни пък е от над 5000 военни. В опит да се реши проблема правителството обмисля въвеждането на доброволна служба. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. За първото си официално посещение той избра пловдивската 68-а бригада „Специални сили".

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 16.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Нуждите на резерва са от 3000 души. Към момента обаче съставът му е 6 пъти по-малък. Все повече стават и овакантените щатни бройки в българската армия. Затова въвеждането на доброволна военна служба е все по-належащо, смята министърът. Първата стъпка е задължително военно обучение в училищата от минимум 15 часа.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Първо се започва с това. След това и идеята да се въведе доброволната служба. Трябва да се реши и какви ще бъдат социалните придобивки на тези хора.

Една от причините за ситуацията е липсата на мотивация сред военните и лошата материална база в поделенията и формированията. Оказва се, че в момента често се случва членове на армията сами да си купуват екипировката за провеждането на тренировки и обучения.

бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили" в Пловдив:
Така и военнослужещите, за да си улесняват самата работа, проявяват нужното желание и си купуват, което не мога да кажа, че е правилно, но така се получава в армията през последните години.

За да се мотивират младите да постъпват в армията, са нужни по-високи възнаграждения, смятат от специалните части. В рамките на този бюджет обаче това е почти невъзможно.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Това може да стане с бюджета за следващата година. Буквално от тази седмица започват разговори със съответните министерства с плановете, които се правят за бюджетите.

В Пловдив военният министър наблюдава демонстрации и занятия от ежедневната бойната подготовка на формированията от силите за специални операции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Столична община срещу събарянето на сгради-паметници на културата
Протест пред Столична община срещу събарянето на сгради-паметници на културата
Какви опасности дебнат децата през лятната ваканция
Какви опасности дебнат децата през лятната ваканция