Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът свиква Консултативния съвет по национална сигурност на 30 май

Президентът Румен Радев обяви, че на 30 май ще свика Консултативния съвет по националната сигурност, по темата - рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Тази вечер във Велинград, където е на посещение, държавният глава коментира и че е смущаващо, че съдия №1 Лозан Панов го призовава, в разрез с Конституцията, да сформира специална комисия за разследване на така наречения ЦУМ-гейт.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев Милена Кирова
19:10, 16.05.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Президентът Румен Радев съобщи във Велинград, че вече е отговорил на писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който поиска държавният глава да направи комисия по повод срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като ЦУМ-гейт.

Румен Радев - президент на Република България: "Буди недоумение фактът, че точно съдия номер 1 ме призовава, в разрез с Конституцията, да сформирам специална комисия за разследване. Президентът, съгласно правомощията по конституцията не е следовател, не е разследващ орган."

С уточнението, че Лозан Панов се позовава на решение на Конституционния съд, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса, държавният глава коментира пред журналистите:

Румен Радев - президент на Република България: "Само че в своето писмо към мен спестява най-важното - какви са формите на тази намеса. А те много ясно са казани - тази намеса е чрез писмени и устни изявления. Ето нещо, което сега правя и пред вас. Всички ние очакваме нашата съдебна система, използвайки всички органи, инструментариуми и механизми по Конституция да докаже своята самостоятелност и независимост, и да се справя с тези проблеми."

Президентът Радев обяви и очакванията си от Консултативния съвет по национална сигурност, който ще свика на 30 май.

Румен Радев - президент на Република България: "Искам наистина на този съвет да се разгледат обстойно тези рискове и заплахи както от външен, така и от вътрешен характер, да се представи състоянието на отговорните държавни органи и институции, които трябва да гарантират нашата сигурност, и да бъдат набелязани комплексни мерки. Това да бъде наистина една политика функционална. Не искам въпросите по нашата сигурност да бъдат решавани на парче и конюнктурно."

А на въпрос за мажоритарните избори и мажоритарното райониране, Румен Радев припомни, че ролята на президентската институция е регламентирана от Конституцията, където ясно е записано, че тя няма такава експертиза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Бургас задържа двама души за отвличане и побой
Полицията в Бургас задържа двама души за отвличане и побой
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград
Лятна занималня за деца организира читалището в Благоевград