НОВИНИ

Днес е денят на данъчна свобода

Днешният 16-ти май е деня на данъчна свобода, в който образно казано спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. От Института за пазарна икономика са изчислили, че на ден българите произвеждат по 261 млн. лв. или това означава, че за напълването на хазната са били нужни 136 дни при заложен бюджет от над 35 милиарда лева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 16.05.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Цели 34 дни отделяме през 2017, за да попълним приходите от ДДС.

За здравни и социални осигуровки ще ни е нужен един пълен месец. За да си платим акцизите ще работим малко над 19 дни, за подоходните данъци - 12 дни, а за корпоративните близо 8 дни.

Други 8 дни ще отделим само, за да платим държавните и общински такси. През последните години се наблюдава устойчива тенденция Денят за данъчна свобода да идва все по-късно, което означава, че у нас нараства данъчната тежест, обясняват анализатори.

Георги Ганев- анализатор в Института за пазарна икономика: "Осигурителната тежест бе увеличена през тази година с 1% за вноска за пенсии, което казано по -просто - всеки работещ българин отново да си купи втора годишна винетка за лека кола."

През годините има и въвеждане на някои малки данъци, без големи промени, но малки данъци, като данък лихва, данък уикенд, туристически данък, данък върху застрахователните премии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват за нарушения бургаската болница Бургасмед
Разследват за нарушения бургаската болница "Бургасмед"
Недоволство в Русенския университет – да не отпада задочното обучение по право
Недоволство в Русенския университет – да не отпада задочното обучение по право