Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Снимаха поп-фолк клип в столична гимназия

Националната гимназия за приложни изкуства ,,Свети Лука" се превърна в снимачна площадка на чалга клип. За това ни сигнализираха зрители на ,,По света и у нас". Клипът е заснет в началото на месеца, а за съдържанието му директорката разбра от екипа ни. В него участват и ученици от други училища. Оказва се, че дворът на гимназията и друг път е даван под наем, за да се подпомага финансово училището. За какво се използват събраните пари и защо един новоизгряващ поп-фолк артист се спря именно на гимназията по приложни изкуства вижте в репортажа на Тихомир Игнатов и оператора Любомир Станоев.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:19, 16.05.2017
10097
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Така изглежда двора на гимназията за приложни изкуства ,,Свети Лука" в клипа на поп-фолк изпълнителя Ангел - луксозни автомобили, горещи ритми и красиви момичета. Песента се казва ,,Бухалка".

Изпълнителят признава, че случайно е избрал това училище и не е искал да провокира никого. Разказва, че във видеото участват ученици от други столични училища. Всички са се снимали с писменото съгласие на техните родители.

Ангел, изпълнител: ,,Къде е проблемът, в кабриото бялото или в танците. Дори момичетата, които играят и те не са разголени. Те са по дънки. Нито има насилие, нито има голота в клипа, за да се образува този скандал, който се образува.

Проблем в клипа не вижда и директорката на училището. Тук стоят далеч от ценностите на този музикален бранш, подобно музика дори е забранена. Но гимназията се нуждае от средства. За наема настоятелството е получило 200 лв.

Лилия Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука": Няколко часа в неучебен ден в двора на училището. Това е цялата работа. Призовавам всички тези, които не обичат чалгата и много се възмущават да правят като мен. Да не я гледат и слушат.

Ангел, музикант: Текстът ми е доста нормален. Аз съм го направил за младите хора. Те това харесват. Те така си говорят в момента.

С парите, изкарани от клипа, училището ще подпомогне своите възпитаници. Със събраните средства ще се транспортират творби на гимназистите до Орешака, за да могат да участват в Национален конкурс за даровити деца. Оказва се дворът е даван и друг път под наем - за сватби и кинопродукции. По този начин творбите на децата могат да се представят и в чужбина.

Лилия Балева, директор на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука": Трябва да изпратя микробус. Трябва да платя за отиването дотам. Курсът е отиване и връщане. Ние нямаме кола. Много пъти съм използвала колеги, но тези коли не винаги са достатъчни.

Директорката признава, че все още не е гледала клипа. Въпреки това е убедена, че той няма да повлияе на реномето на училището и притесненията на родителите са неоснователни.

БНТ: Съжалявате ли, че не проверихте за какво става въпрос?
,,Разбира се, че съжалявам, можеше да не ги изкарам тези пари за транспорта, но се питам защо тези хора не разговарят първо с училището, с мен, да дойдат и да споделят. Когато сме толкова взискателни към другите дали не е най-добре към себе си да бъдем. Убедена съм, че няма да престанат кандидатите да идват тук."

Гимназията ,,Свети Лука" е носител на множество награди, а преподавателите са изявени български художници с богати творчески биографии. Тук съхраняват творческия дух в собствена галерия, където могат да се видят произведения както на известни автори, така и на ученици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на четири русенски села пият вода със завишено съдържание на хлор
Жителите на четири русенски села пият вода със завишено съдържание на хлор
Френските власти за защита на личните данни глобиха Фейсбук със 150 000 евро
Френските власти за защита на личните данни глобиха Фейсбук със 150 000 евро