Категорично: Няма съмнения за чума по животните в Благоевградско

Няма съмнения за чума по дребните преживни животни в област Благоевград, заяви категорично директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов. По думите му, в момента се изпълнява държавна профилактична програма, вземат се проби от всички животни и ако се появи такова заболяване, то ще бъде обявено.

от БТА
11:24, 29.07.2018
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
категорично съмнения чума животните благоевградско

Не можем да всяваме паника в населението, при положение, че няма такова нещо, коментира д-р Бащавелов, по повод появили се информации за съмнения за чума в две животновъдни ферми в Благоевградска област.

След подадени сигнали за умрели дребни преживни животни, специалисти от ОДБХ Благоевград са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово. Направени са аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква да е готов през следващата седмица. Предприети са превантивни мерки - стадата са изолирани и поставени на оборен режим.

Д-р Бащавелов поясни, че се изследват всички животни, не само дребни, но и едри преживни и свине, защото има опасност от навлизане в страната на "африканска чума" по свинете и други завболявания като син език и нодуларен дерматит.

Изследванията са постоянни, за да наблюдаваме какъв е здравният статус на животните в областта, каза още д-р Бащавелов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при масова стрелба в Ню Орлиънс
Трима души загинаха при масова стрелба в Ню Орлиънс
Елена Поптодорова: Европа не може се справи с промените без участието на САЩ
Елена Поптодорова: Европа не може се справи с промените без участието на САЩ