Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Къде ще бъдат настанени ромите от Гърмен

Поредна среща за взимане на мерки с проблемния квартал "Кремиковци", се проведе в община Гърмен. На нея присъстваха заместник областният управител на Благоевград Асим Адемов, кмета на общината Минка Капитанова, кметове на населени места, представители на МВР, представители на сдружение „Бъдеще за община Гърмен“, както и представители на институциите РИО, РЗИ и други.

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 16.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Срещата е инициирана от кмета на Община Гърмен - Минка Капитанова, след получено писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Минка Капитанова - кмет на община Гърмен:
"В интервюто си тя казва: "На среща на Министерски съвет е било предложено настаняване на хората от квартал "Кремиковци" в селата Дебрен и Скребатно.
Асим Адемов:
"Все пак това е само предложение, чиито отговор изцяло зависи от решението на община Гърмен."

Според кмета Минка Капитанова, няма да има възможност да бъдат временно настанени ромските семейства в тези две села. Въпреки многократните предложения за настаняването им в различни центрове, а така също и в предоставени им къщи в село Гърмен, ромите останаха да живеят в кварта; "Кремиковци".

Дилян Тошев представител на сдружение "Бъдеще за община Гърмен":
"Защо март месец 2016 година обсъждаме още тази тема. 9 месеца след тези решения. Имало е опити за взимане на решения с анкети, направени сред хората, но резултати никакви."

В писмото от Регионалното министерство е направена хронология на всичко, което е свършено до момента в ромския квартал "Кремиковци" и е посочено още, че срокът за събаряне на една от незаконно построените къщи там се удължава до месец април. Според представители на сдружение „Бъдеще за община Гърмен“, до решаване на проблема скоро няма да се стигне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Клинтън с водещи позиции след супервторник 2
Тръмп и Клинтън с водещи позиции след "супервторник" 2
Майка удари учителка в Разград
Майка удари учителка в Разград