Масово измръзване на прасковите в Дунавския регион. Застрашени са и кайсиите, защото тепърва предстоят слани. За да се избегне този проблем, специалистите казват, че трябва да се правят изпитания на тези сортове, които се внасят от чужбина. За това обаче са необходими сериозни средства, с които от Опитната станция по кайсията в Силистра не разполагат.
Според специалистите, за да се намали до минимум проблемът с измръзването на дърветата, трябва да се внасят подходящи сортове овошки. Пример са кайсиите. Измръзването при тях е от 4 до 25 процента. В България напоследък се внася посадъчен материал от чужбина, който не е изследван от специализираната станция по кайсията в Силистра, защото бюджетът ѝ е малък.
„Има модерни сортове, които се внесоха последните години, които са интензивно червени – от Франция, Италия, Гърция. Но те все още не са минали на изпитване през опитната станция. Засадихме ги за пръв път през 2013-2014-2015 очаквам през тази година да имаме първите плодове.”, разказа проф. Люляна Иванова – ръководител на Опитна станция по кайсията в Силистра.
Докато се установи обаче кои са подходящите сортове за изменящи се климат, производителите на плодове междувременно сами поемат риска при подбора им и търпят загуби.