НОВИНИ

Къде ще почиват българите тази година?

51% от планиращите почивка предпочитат България. Малко над една четвърт заявяват категорично, че избират чужбина като най-голяма степен са близките ни южни съседки Гърция и Турция. Това показва изследване на "Тренд" каза в "Денят започва" Атанас Стефанов, политолог и изследовател, Тренд.

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 25.04.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Румен Драганов, Институт за анализ и оценка в туризма: Голямата част от българите остават в България. Имаме около 18 млн. пътувания годишно в България на българи и 6,2 млн. са тези, които излизат навън общо.

Средната цена за почивка в България в 265 лв. а в чужбина - 495 лв.

Всеки уикенд имаме 160 хил. пътувания средно. В първите 7 дни на месец май се очакват 450 хил. пътувания, 70 хил. ще пътуват в чужбина, от тях 35 хил. ще отиват в Гърция.

Основна причина сред тези, които не планират да почиват това лято, 70% - са липсата на финансови възможности. Според изследването на "Тренд" 40% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм, два пъти по-малко са тези, които са на противоположно мнение. Нискотарифните компании са причина за все по-честото излизане навън.

По думите на Румен Драганов цената за една 7-дневна екскурзия на четиричленно семейство у нас излиза около 2000 лв., докато в чужбина тя 5000 лв. при същия хотел в порядъка 3,4 звезди. По думите му първа линия в България е продадена вече и тези, които искат да са там, вече са закъснели. Според него само 2% са българите,които могат да бъдат там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на русенския квартал Средна кула сигнализираха за проблем с водоподаване
Жители на русенския квартал Средна кула сигнализираха за проблем с водоподаване
Според експерти разделението на Закона за движение по пътищата е механично
Според експерти разделението на Закона за движение по пътищата е механично