НОВИНИ

Къде трябва да се движат велосипедистите в Русе - дебатът продължава

Дебатът къде точно да се движат велосипедистите в Русе, стана причина местната управа да оттегли предложението си за забрана на велосипедистите в парковете и градинките в града. Идеята беше местните наредби да се синхронизират със Закона за движение по пътищата. Дискусията по темата между гражданите и администрацията обаче продължава - ето позициите.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
19:11, 12.07.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Внесените текстове възмутиха много от велосипедистите и те дори бяха насрочили протест за утре вечер. Една от причините беше предложението за забрана да важи и за парковете.

Ростислав Кандиларов - представител на сдружение „Вело Русе": Това е лошо, защото неуверените велосипедисти, на тях им трябва контролирана среда, където да придобият самочувствие.

Заради големия интерес към темата, кметът реши да оттегли проекта за забрана, за да се даде възможност на всички - и на пешеходци и на велосипедисти - да си изкажат мнението.

Наталия Кръстева - зам.-кмет на Община Русе: Ние изразяваме готовност да потърсим приемливи за всички страни предложения. Да се проведе по-широк дебат.
Кольо Пазарджиев - представител на сдружение „Вело - Русе": Във никакъв случай не бива да казваме, че властта се уплаши. Съвсем адекватно и в перспектива дава добра насока за решаване на проблемите.

Според местната управа, инциденти между велосипедисти и пешеходци не липсват. От сдружение „Вело Русе" твърдят, че става дума за единични случаи на младежи, които карат неразумно.

Кольо Пазарджиев - представител на сдружение „Вело - Русе": Нашето предложение е да се въведе текст движение със съобразена скорост в споделените пространства.

В дебата за велосипедите са се включили и родители. Повечето смятат, че колелетата нямат място в пешеходните зони.

Веселина Димова: Заради децата главно, защото те са във възраст, в която много се движат. При невнимание от страна на велосипедистите може да стане нарушение.

Насроченият за утре вечер протест на велосипедистите ще премине като шествие, на което всеки ще получи анкетна карта за да изрази позицията си по въпроса да се забрани ли на колоездачите да се движат в парковете и в пешеходните зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма недостиг на учители във Варна
Няма недостиг на учители във Варна
Георги Гергов: Можем да победим на първи тур
Георги Гергов: Можем да победим на първи тур