НОВИНИ

КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината

Токът няма да се повишава до края на годината, увери председателят на КЕВР Иван Иванов след днешното обществено обсъждане за новите цени на електроенергията. Той не се ангажира с прогноза за 2019 г, тъй като електричеството е обвързано с промяната в цената на природния газ.

Николай Минков
от Николай Минков
17:32, 09.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Заради стабилната цена на природния газ, фактурите за ток няма да се променят, поне до Нова година. На 9 декември Булгаргаз ще внесе в КЕВР своето предложение за нова цена на газа за първото тримесечие на новата година.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Директорът на Булгаргаз заяви, че ако има повишение на цената на природния газ в края на четвъртото тримесечие, то той очаква това повишение да бъде под 5%. Знаете, че ако повишението е под 5%, няма да има промяна нито на цената на топлинната, нито на цената на електрическата енергия.

Днес в КЕВР беше обсъден и планът за инвестиции на Енергийния системен оператор до 2027 г. В 10-годишния план за развитие на мрежата на ЕСО е заложена инвестициия от 1,4 милиарда. Председателят на КЕВР увери, че това няма да бъде за сметка на по-високи цени на тока.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Постепенно през годините ние естествено ще коригираме цената на мрежовите услуги, за ЕСО специално - цената за достъп и за пренос. Но както виждате и в последното ни ценово решение, там ние сме много консервативни- т.е. ние не допускаме никакви съществени изменения на мрежовите тарифи.

За да не товарят фактурите, от ЕСО търсят средства от Брюксел, като до момента са осигурени над 148 млн. лв. еврофинансиране. От ЕСО са изчислили, че има спад с 30% на потреблението на ток от фирмите, докато за бита консумацията е постоянна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонското правителство предложи промени в Конституцията
Македонското правителство предложи промени в Конституцията
Близо 12 000 души са евакуирани след взрива на боеприпаси в Украйна
Близо 12 000 души са евакуирани след взрива на боеприпаси в Украйна