НОВИНИ

45 млн. лв. ще струва строителството на нов автомобилен подлез в Пловдив

45 милиона лева ще струва строителството на нов автомобилен подлез под Централната гара на Пловдив. Това съобщи изпълнителният директор на Националната компания железопътна инфраструктура. Строителството ще стартира през 2020 година и трябва да приключи за две години, а целта е скоростта на влаковете през града да е 130 километра.

bnt avatar logo
от Зл. Бояджиев, А. Алексиев
13:23, 09.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Изграждането на четирилентовия път под гарата ще бъде финансирано основно с европейски средства и се налага заради събарянето на стария Бетонен мост в града. Мостът е основна връзка между южната част и центъра на Пловдив.

Красимир Папукчийски, генерален директор на НКЖИ: Този проект е обсъждан от 2014 година и мисля, че в момента сме намерили най-доброто решение, което може да се осъществи.
Иван Тотев, кмет на Пловдив: Със съществуващите жп линии имаме недобра свързаност, която имаме от последните 130 години. С изграждането на жп възел Пловдив ние се опитваме да решим и този много важен за Пловдив въпрос.

На Централна гара и до нея ще бъдат изградени и три надлеза за преминаване на пешеходците като се запазва и пешеходния подлез под линиите. Недоволните от строителството жители на квартал „Кючук Париж“, чиито имоти ще бъдат отчуждени, обаче предлагат друго решение.

Никола Пенчев: Самият проект има 4 варианта като един от вариантите най-много ни удовлетворява и той е движението се осъществява на базата на сега съществуващите улици без да се отнема частна собственост и да се нарушават каквито и да е закони.

От общината обещаха да ограничат отчуждаването на имоти, но този вариант е временен. Окончателно решение ще се вземе едва след приемане на подробния устройствен план на района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК следи отблизо случая със саудитския журналист Джамал Хашоги
ЕК следи отблизо случая със саудитския журналист Джамал Хашоги
Има заподозрян по случая с убийството на журналистката Виктория Маринова
Има заподозрян по случая с убийството на журналистката Виктория Маринова