САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Румен Радев: Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване

Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване, каза президентът Румен Радев. Държавният глава откри кръгла маса на тема „Неравенства и бедност в България“, на която учени с изследователски интерес в сферата изнесоха доклади за икономическите предпоставки и социалните измерения на този проблем.

от БГНЕС
10:31, 09.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Спорен Радев темата за неравенствата е винаги актуална и има висока обществена значимост. "Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение придобиват тези размери“, допълни още той.

„Когато това неравенство вземе прекомерни размери, когато социалните системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефективни, има изкривявания в пазара, а обществото и държавата абдикират, все повече хора попадат в плен на бедността“, смята Радев.

В изказването си държавният глава обърна внимание още на факта, че бедността в обществото ражда корупция и престъпност, а бедността не е само липса на средства, а липса на справедливост, образование, здравеопазване и сигурност.

„Бедността отнема от обществото перспективата за динамично развитие“, категоричен е президентът. Държавният глава изведе на преден план и въздействието на това социално явление върху децата, защото то ги лишава от възможността за полагане на адекватни грижи и образование.

„Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, в който те са допустими, но неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни показатели. Те са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие. Със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача“, смята държавният глава. Според Радев в страната ни все повече се говори за стабилност и ръст на БВП, но трябва да се обръща и внимание на бедността, разпределените на публичните средства и как те се харчат за икономическото развитие на обществото.

Форумът се провежда под патронажа на президента, а в него участват още представители на изпълнителната власт, работодателските и синдикални организации, университетски преподаватели и учени от БАН.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска - картините на седмицата
АРТ посоки с Галя Крайчовска - картините на седмицата
Задържаха контрабандни цигари на Капитан Андреево
Задържаха контрабандни цигари на "Капитан Андреево"