НОВИНИ

Рекордно високи цени на чушките и доматите - на какво се дължи скокът?

Рекордно високи цени на чушките и доматите. Цената на любимите български зеленчуци е най-висока тази есен от 2013-та години насам - това са данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:01, 09.10.2018
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов обясни, че високата цена на зеленчуците се дължи на "изключително неприятната от климатична гледна точка година". По думите му, през юни и юли месец е имало очаквания за добра реколта на домата и ниски цени, след това обаче валежите са обърнали тенденциите.


;

Какви са цените на доматите и чушките по пазарите - гледайте в репортажа на Паулина Найденова и кореспондентите на БНТ във Варна, Пловдив, Русе, Благоевград и Видин.

Килограм градински розов домат във Варна струва между 4 и 6 лева. Восоката цена кара много купувачи да предпочитат внесените от Македония домати. Килограм излиза между 1.80 и 2.50лв. За 1.80 може да намерите и зелени чушки. Килограм от червените, с които се приготвя зимнината, струват между 2.50 и 3,50 лв.

Добринка Докова: Много са скъпи, но какво да направим.
Добринка Петрова: Обясняват ни го с дъждовете, със слаба реколта.
Величка Александрова: И производителите си вдигат цените, и доставчиците.

Производителите в Пловдив казват, че цените на доматите и чушките не са били толкова високи от години. На едно от големите тържища в града килограм чушки струва между 1.60 и 2 лв. Българският розов домат се предлага за 4,60 - 4,80 лв. Търговците обясняват поскъпването с лоша реколта.

Величко Аговски, производител от село Стряма: Тази година ли са най-скъпи доматите? Да. На какво се дължи? Няма кой да гледа и лошото време, много дъждове.

Само на 20 км от Пловдив - в Асеновград българските розови домати може да се намерят на цени от 2.40 до 3.60 лв.

Валентин Стайков, търговец от Асеновград: От миналата година поне едно 50 - 60 процента нагоре са цените от дъждовете, където са валяли и самите домати изгоряха.

Голяма разлика между най-ниската и най-високата цена на продуктите, показва проверката ни в Русе. Килограм чушки струва между 1.30 и 3.20 лева. За розовите български домати може да платите 5 лв., а за червените 1.20.

Аз съм от Плевен. Тук са много по-скъпи цените. Хората гледат и те. И вода се увеличи, и всичко. Нормално е да бъдат така.
Милена Минчева, производител: Започнаха ли хората да пазаруват за зимнина? За зимнина, не, да ти кажа, защото в момента цените са главоломни. Това е кощунство буквално с народа. Няма как в сезона, разгара на карфиола и камби, цените да са 3,50 – 4 лв. Кой ще си купи?

На пазара в Благоевград трябва да приготвите между 3.80лв. и 4 лева за килограм български домати. Вносните са с около 40-50 стотинки по-евтини.

Любчо Димитров, търговец: Продаваме само български домати в момента, защото е по-хубав от македонския и от гръцкия. Между гръцкия, българския и македонския разликата е 20-30 ст, ама продавам нашия домат, защото е много по-вкусен.

В Благоевград килограм чушки струва между 1,60 и 2,00 лева.

Любчо Димитров, търговец: Тука имаше много чушки и в момента чушката падна слана, такива работи и чушката е накрая. В момента продавам чушка на 1.20 българска. Спрямо македонската е до 1.80 до 2.00 лева, зависи от чушката.

По-малко зеленчуци се купуват и във Видин, казват търговците. За седмица цените скачат с по 20-30 стотинки. Килограм чушки струват между 1,60 и 2,50 лева. До толкова стигат и доматите.

Людмила Петрова, търговец: Кошничката им малка и търсенето им малко…По 2-3 домата- до килограм най-много, по 2-3 чушки за готвене. Просто като европейците пазаруват.
Чушки по 1.80-1,60, доматите също. Скъпо е, много скъпо.

Заради по-малкото търсене на зеленчуци в региона, производителите казват, че предлагат по-малко продукти на пазара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експлозия в депо за муниции в Украйна
Експлозия в депо за муниции в Украйна
Лятно или зимно часово време - кое ще избере България?
Лятно или зимно часово време - кое ще избере България?