НОВИНИ

Подговят мораториум върху създаването на нови висши училища

Най-малко с 400 милиона лева ще се увеличи бюджета за образование за следващата година, каза днес просветният министър Красимир Вълчев.Най- голямото перо в това увеличение ще е за учителските заплати, ще има повече пари за дейности по интереси на учениците, както и за закуски. В сферата на висшето образование увеличението ще е с 40 милиона лева, като то ще е за обучението на студентите. Предварителните разчети станаха ясни на дискусия за проблемите във висшето образование.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:17, 08.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Заедно с измененията в Закона за висшето образование министър Красимир Вълчев и ректорите ще внесат в Народното събрание и искане за мораториум върху създаването на нови висши училища, филиали на ВУЗ-ове и нови професионални направления. Целта е бройката на университетите ни да спре до 51. Министърът не очаква отпор от лобита в парламента.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Не мисля, че имаме вече потенциал дори и желание, намерение в толкова много градове и населени места за откриване на не говорим за висши училища, най-често желанията са за откриване на филиали. Достигнали сме предела на разрастване на мрежата.

В същото време обаче председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев се скара днес на колегите си, че поставят под въпрос мораториума.

проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите Не може ние да се разбираме едно нещо на Съвет на ректорите и следващия момент определени колеги, изкушени от мисълта, че могат да правят и други специалности и техни филиали...Не е тайна, че кметове, някои депутати обичат за регионите си, това е много хубаво. Но няма как да имаме толкова много университети.

Догодина за обучението на студентите са предвидени около 370 милиона.Ще се намали приема в направленията икономика, туризъм, администрация, но ще има компенсация.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Икономическите висши училища ще обучават по-малко студенти срещу по-високо финансиране на един учащ.

Повече студенти пък ще се обучават в математика, физика и педагогика, от които пазара има нужда. За тях дори се предвижда да няма такси.За инженерните и аграрните науки ще има втора стипендия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7000 българи са участвали до момента в допитването за смяната на времето
Над 7000 българи са участвали до момента в допитването за смяната на времето
Светът се прости с Монсерат Кабайе
Светът се прости с Монсерат Кабайе