НОВИНИ

Български учени с проект за борба с рака на гърдата

В световния месец за борба с рака на гърдата статистиката отново е безпощадна - тази болест е водещата причина за смъртност при жените в България. Новите диагностицирани случаи у нас всяка година са близо 4 хиляди, а смъртните - над 1500. В световен мащаб болестта отнема около 570 000 живота. Затова ранната и качествена диагностика е от ключово значение. Учени от Варненския технически университет са в основата на проект за иновативно изображение на тъканите, което може да е много ефективно, особено при младите жени. Проектът е финансиран от Европейската комисия и е на стойност 1 милион евро.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:47, 08.10.2018
Чете се за: 01:04 мин.
Още

На всеки 19 секунди... на всеки 19 секунди една жена някъде по света разбира, че има рак на гърдата. Статистиката за тези, които си отиват е още по-жестока - всяка минута една жена губи битката с тази болест. За близките и засегнатите това обикновено е неочаквано. Излишно е да казваме, че срива целият им свят. Затова все повече усилията на европейските институции са насочени към ранната диагностика.

доц. Кристина Близнакова - ръководител на проект Maxima: Ние вярваме наистина, че скоро може би ще излезем от научните лаборатории и тази нова техника за сканиране на гърдата ще има клинично приложение.
При една млада жена, при която има трудности с диагностицирането на мамограмата й поради невъзможността да бъде разграничена жлезистата от туморната тъкан, това се очаква да не бъде проблем с новата техника.

Български учени от техническия университет във Варна са в основата на образна диагностика, при която туморът вече не може да бъде скрит от жлезистата тъкан в гърдите на по-младите жени. При традиционната мамография рентгеновите лъчи се поглъщат по сходен начин и от двете тъкани. Така ранното развитие на болестта може да бъде пропуснато заради сходните образи. Учените обаче прогнозират, че докато подобен, много по-точен апарат влезе в болниците, ще минат поне 10 години.

Това, което може да се осъществи много по-скоро в рамките на същия проект е мобилно приложение, което ще бъде изработено до края на годината. Така и по-заетите дами ще могат да преценят само чрез телефона си дали при тях съществува риск от рак на гърдата. Приложението включва въпроси като на колко години сте, имате ли наследствена обремененост, пушите ли и кога за последно сте си правили мамография.

След малко повече от седмица е и световният ден за борба с рака на гърдата - червена лампа, която да припомни на жените да се изследват. Защото ранното откриване на зловредните клетки доказано обръща хода на болестта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Изборите в Босна и Херцеговина - под знака на национализма
​Изборите в Босна и Херцеговина - под знака на национализма
Юнкер с танцови стъпки преди реч в Брюксел
Юнкер с танцови стъпки преди реч в Брюксел