НОВИНИ

Д-р Делян Георгиев: ​Над 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни

Над 60% от повикванията на телефон 112 не са спешни, каза пред БНТ завеждащият д-р Делян Георгиев от ЦСМП - София. Адресите, които изпълняваме, са за неспешни случаи, вика ли са ни за гъбички по ноктите и неща, от които няма как да загине човек и това много затруднява работата ни, понеже ако сме на неспешен адрес, някой губи живота си, добави той.

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 09.10.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Ако я няма тази злоупотреба със Спешна помощ, макар и с намаления ресурс, ние ще можем да изпълняваме всички спешни адреси, отбеляза д-р Георгиев.

Д-р Делян Георгиев, завеждащ от ЦСМП - София: Хората звънят умишлено, хиперболизират симптомите, за да дойде екип бързо и да не ходят до аптеката. Друг процент от хората не знаят какво им е и преценяват, че състоянието им е спешно. Но за съжаление изпълняваме много амбулаторни прегледи, които нямат нищо общо със спешната медицина.

Според него това е проблем на образованието на нашето общество, на незнанието какво е спешната медицина, че това са звена, които спасяват човешки животи, а не такива, които се борят с температурата, настинката или хремата, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мексиканско семейство призна за убийствата на 20 жени
Мексиканско семейство призна за убийствата на 20 жени
Бивш шеф на СДВР за убийството в Русе: Не бива да се избързва с версиите
Бивш шеф на СДВР за убийството в Русе: Не бива да се избързва с версиите