НОВИНИ

Хакерът Кристиян Бойков остава в ареста за поне 72 часа

20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив, който беше обвинен за кибер-атаката срещу НАП, ще остане в ареста поне за 72 часа, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

bnt avatar logo
от БНР
15:12, 18.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
хакерът кристиян бойков остава ареста поне часа

Четиридесет и осем часа след като с имейли до определени медии Бойков съобщи, че разполага с личните данни на близо пет милиона български и чужди граждани, именно по имейл разследващите стигат до него по уникалното му потребителско име. Няколко часа по късно той е задържан на работното си място - софийския офис на международна компания за кибер сигурност. Там той работи именно по установяване на уязвими системи. При претърсването му в жилищата му в Пловдив и София са открити следи за неговата съпричастност към НАП.

Кристиян Бойков все още не е дал обяснение по случая, съобщиха неговите адвокати, като подчертаха, че няма доказателства за вината му. Междувременно премиерът Бойко Борисов поиска младежи като задържания хакер да бъдат привличани да работят за службите.

"Просто уникални мозъци имаме и много е важно да намерим начин за такива да имаме да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, да ги привлечем да работят в полза на държавата, това са такива вълшебници. С това един вид показваш, че уменията са ти надраснали това, което киберзащитите имат", каза премиерът.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов заяви, че всеки, който се е почувствал засегнат от хакерската атака срещу НАП може да търси обезщетение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите
Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансиране на партиите
Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента за финансиране на партиите