НОВИНИ

Хърватия в шок от самоубийството на Праляк

Последната присъда на трибунала за военните престъпления в бивша Югославия и драматичното самоубийство на един от осъдените разбуниха за пореден път духовете в Хърватия и Босна. Холандските власти разследват как Слободан Праляк е успял да се сдобие с отровата и да я изпие в съдебната зала.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:11, 30.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Кой и как е внесъл шишенцето с отровата на осъдения на 20 години затвор Слободан Праляк. Това и днес остава мистерия. Всеобщият шок от пропуска на охраната на Трибунала изрази приятел на Праляк:

Чедо Паич: "Сигурен съм, че е много трудно. За да влезеш, трябва да преминеш през две проверки. Дори комар не може да се вмъкне без разрешение".

Холандските власти засега не са установили точно каква е била отровата. А в Мостар хърватската част от населението участва в бдение в памет на генерала от бившата босненска хърватска армия, смятан там за герой. Босненските мюсюлмани, за които той е военнопрестъпник, не можаха да скрият отношението си:

;
Бакир Изетбегович, член на президентството на Босна и Херцеговина: "Господин Праляк можеше да е кинорежисьор, който прави хубави филми за Мостар, а не рушител на Мостар. Бремето на това дело, според мен, е в основата на случилото се сега."

В Загреб шокът е двоен - от драматичното самоубийство и от определението на Трибунала, че бившият президент Франьо Туджман е искал да откъсне територии от Босна. Президентът и премиерът на Хърватия не спестиха критиките си към трибунала в коментарите си за самоубийството на Праляк:

Андрей Пленкович, министър-председател на Хърватия: "Този акт представлява специфично послание от негова страна да направим всичко възможно присъдата, която според него е несправедлива и неприемлива, да не бъде разбирана така, както в днешния момент."
Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия: "Постъпката му порази сърцето на хърватския народ, а за Международният наказателен съд за бивша Югославия остава вечно съмнение, че си е свършил работата както трябва."

Опозиционните социалдемократи отказаха да участват в минутата мълчание в Парламента в Загреб в памет на Праляк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма свободни места във Велинград за студентския празник
Няма свободни места във Велинград за студентския празник
Облеклата за кучета все по-актуални в студените дни
Облеклата за кучета все по-актуални в студените дни