НОВИНИ

Хелън Кларк се кандидатира за генерален секретар на ООН

Хелън Кларк, бивш министър-председател на Нова Зеландия, обяви кандидатурата си за поста генерален секретар на ООН. Тя обеща да подобри прозрачността и да използва лидерския си опит, за да стане първата жена начело на Световната организация.

хелън кларк кандидатира генерален секретар оон
bnt avatar logo
от БНТ
08:23, 05.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Към момента Кларк е най-високопоставеният представител на нежния пол в йерархията на ООН. Тя оглавява Програмата за развитие на Световната организация, чийто бюджет е 5 милиарда долара, а по нея работят около 8000 души в 166 страни. Основната й цел е помощ за развиващите се страни в различни аспекти.

Ръководителят на тази програма е третият най-високопоставен служител на Организацията на обединените нации след генералния секретар и неговият заместник.

Бан Ки-мун, бивш външен министър на Южна Корея, ще се оттегли от поста си в края на 2016 година след два петгодишни мандата. Досега в 70-годишната си история ООН не е била ръководена от жена и има силен натиск това да се промени.

Поне 53 страни искат следващият генерален секретар на ООН да е представител на нежния пол, като за това лобират и няколко граждански организации.

За поста Кларк ще се бори с общо седем конкуренти, в това число три жени - сънародничката ни Ирина Бокова, която ръководи ЮНЕСКО, бившият хърватски външен министър Весна Пусич и бившият министър на външните работи на Молдова Наталия Герман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Лукарски: След Панамагейт понятието офшорка се превръща в мръсна дума
Божидар Лукарски: След "Панамагейт" понятието офшорка се превръща в мръсна дума
За вярата, надеждата и мечтата да станеш родител
За вярата, надеждата и мечтата да станеш родител