НОВИНИ

Хипопотами джуджета гостуват на столичния зоопарк

Нова атракция в столичния зоопарк. Двойка хипопотами джуджета - мъжка и женска - ще радват столичани през лятото. Те са застрашен вид и изчезването им е причинено от човешката намеса. Свикна ли семейството с климата у нас - провериха Благой Цицелков и операторът Атанас Атанасов.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
11:45, 31.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Той е белгиец, тя е германка. Макар и родословното им дърво да е с корени в Западна Африка... Отгледани са в италиански зоопарк, защото хипопотамите джуджета са застрашен вид. Оцелелите по света са едва две хиляди. Магар и наречени "джуджета" у нас двойката е настанена в зала "Гиганти", съседи са на индийската слоница, белия носорог и големия хипопотам.

д-р Манол Нейков - директор на Софийския зоопарк: Те са свикнали с хора, даже единия позволява и да бъде милван...

Мили и сърдечни животни, за разлика от големите хипопотами, които са сред най-опасните животни в дивата природа. Двата вида имат и общи черти.

д-р Манол Нейков: Малките хипопотами се хранят също, както големите, със сено, със зеле, с моркови, ябълки, марули, тревопасна храна.

Хипопотамите джуджета водят усамотен начин на живот, активни са нощем, размножителният период е постоянен. Женските раждат два пъти в годината.

Италианското семейство, все още няма свое дете. Женската го носи една година, а дали ще го зачене в България - предстои да разберем.

За препоръчване е да го направите преди обед, защото тогава са много по-активни. Следобед си почиват.

Вижте и прякото включване на Благой Цицелков от столичния зоопарк в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни ревматологични прегледи в Пловдив
Безплатни ревматологични прегледи в Пловдив
България вече има европейски домейн на кирилица
България вече има европейски домейн на кирилица