НОВИНИ

Талантлив млад музикант се нуждае от нов инструмент

Как мечтата на едно момче да се занимава с музика се превръща в кауза за няколко пенсионери от ловешкото село Сопот... Бисер свири на кавал и благодарение на възрастните хора в малкото село, в което живее, вече е приет в Пловдивския университет. Но сега се нуждае от нов инструмент, за да продължи да развива таланта си.

bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 31.05.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Кавалът на Бисер често оглася ловешкото село Сопот. Звуците сякаш излизат от сърцето му - разказват местните хора. Момчето расте без майка. И запълва празнотата с музика. Първо в паралелка със засилено изучаване на народна музика в село Черни Вит, а след това и в Ловеч. Избира кавала и не се разделя с него дори 5 години след като завършва училище.

Бисер Адрианов: "Реших да опитам пак нещо да направя. Някак си да се опитам да се реализирам, да продължа пак с музика. Музиката тя ми е в душата".

Решава да кандидатства в Пловдивския университет. За да се яви на изпитите, го подкрепят няколко възрастни жени от селото, на които Бисер помага с тежката домакинска работа.

Янка Илиева: Събрахме 150 лв. и го изпратихме за Пловдив. Веднага от комисията се обадиха - разкошен, само кавалът му е под всякаква критика.
Владимир Величков - преподавател в ПУ „Пайсий Хилендарск", катедра "Музика": "Кавалът му е спукан и не може той да си позволи да свири така. Инструментът, това все едно е животът на изпълнителя. На Бисер му е необходим професионален кавал".

Такъв инструмент струва близо 700 лева. Сума, непосилна както за момчето, така и за жените в село Сопот.

Венета Банчева: "С такова желание подехме, но сме много слаби материално".

Всички, помагали до сега на Бисер вярват, че и други хора ще оценят таланта на момчето и ще го подкрепят, защото той влага сърце и душа във всичко, което прави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват Музей на виното в Бордо
Откриват Музей на виното в Бордо
Община Русе ще ремонтира стадион “Дунав”
Община Русе ще ремонтира стадион “Дунав”