НОВИНИ

Д-р Страшимир Генев: НЗОК ще плати авансово на болниците за април

Здравната каса ще изплати авансово средствата за месец април към болниците, които са подали заявление за сключване на договори, но все още не са подписали договорите си, включително и на "Пирогов". Това заяви в студиото на "Денят започва" директорът на Дирекция "Болнична медицинска помощ" към НЗОК д-р Страшимир Генев. Вчера директорът на "Пирогов" професор Стоян Миланов обяви, че няма да подпише договора със столичната здравна каса, защото бил унизителен. От болницата обявиха и че са в стачна готовност. Днес обаче се оказа, че много от медиците в "Пирогов" научават за проблема от медиите. 99 процента от лечебните заведения у нас вече са сключили договорите си с касата, каза д-р Страшимир Генев. Най-много болници без договори има в София. Според него, това се дължи на техническо забавяне, а не на проблем със столичната здравна каса.

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 31.05.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още
д-р Страшимир Генев - директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в НЗОК: "Не знаем какво се случва в "Пирогов", а никой не знае... Липсва депозирано писмено или устно възражение в РЗОК или НЗОК по клаузите на договора с "Пирогов". Видях в един новинарски сайт, че говорителката на болницата е съобщила, че някои от условията в предложения договор били обидни но кои са те, ние не знаем".

По думите на Генев, Националният рамков договор за 2015 г. продължава своето действие и през тази година поради неподписването на рамково договор от страна на БЛС. Решението се отнася за практическото приложение на наредбите за 2016-та година. От 31 март лечебните заведения подават заявления да кандидатстват за сключване на договора. Директорите на съответните районни каси преглежда тези документи и ако има нужда ги връщат за корекция и за 30 дни се сключва и договора със здравната каса. Това е процедурата, т.е. договорът трябва да бъде сключен до края на май.

д-р Страшимир Генев - директор на дирекция "Болнична медицинска помощ" в НЗОК: "В София, където има много лечебни заведения и въпреки че РЗОК работи и събота, и неделя, а понякога и до полунощ, договорния процес беше затруднен поради многото болници... и затова вчера Надзорния съвет на НЗОК, на редовно заседание, а не по повод не заради стачка, взе едно сериозно и отговорно решение, което се основава на Закона за авансово отпускане на финансови средства на лечебните заведения, които са подали заявление за сключване на договори, но които още не са сключени. Става дума за плащания за месец април, които не могат да се платят, защото няма сключен договор със Здравната каса. И тъй като вече настъпва периода за изплащане на трудовите възнаграждения към служителите, Надзорния съвет реши да се преведат тези авансови средства като "на лечебните заведения, подали заявление, но несключили договор, съответната здравна каса, това не важи само за София, а за няколко лечебни заведения в страната, които все още не са сключили договор, авансови средства за оказаната от всяко лечебно заведение помощ по клинични пътеки, клинични процедури, включително медицински изделия и лекарства, размерът на финансовитне средства да е 100% от стойността за утвърдената от всяка болница месечна стойност. Разбира се, след като се сключи договор, тогава ще се направи анализ на съответните плащания".

"Пирогов е единствената болница решила да не сключи договора, по неясни за нас причини. Надзорният съвет извърши спешна среща със столичната каса, дискутирани са проблемите и са намерени решения. Договорът може да бъде подписан или не, но с оглед коректността би следвало да се депозира писмено предложение или възражение, съобразно закона... и НЗОК никога не е заставала срещу интересите на договорните партньори, но и акцента е върху решаването на проблемите на пациента", каза още д-р Страшимир Генев.

Вижте целият разговор с д-р Страшимир Генев в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души загинаха при пожар в оръжеен склад в Индия
17 души загинаха при пожар в оръжеен склад в Индия
И лекари, и служители в Пирогов разбраха за проблема от медиите
И лекари, и служители в "Пирогов" разбраха за проблема от медиите