НОВИНИ

Храм "Рождество Богородично" вдъхва живот на прозорците с витражи

Днес, когато църквата почита Свети равноапостоли цар Константин и царица Елена, ще ви разкажем за един от храмовете в столицата, където се намира частица от Светия кръст. Храм "Рождество Богородично" в жк. "Лагера" е построен през 30-те години на миналия век изцяло с дарения. От първи юни ръководството започва кампания за събиране на средства, които ще се използват за изработката и поставянето на стъклени витражи.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:37, 21.05.2017
6185
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Бели стени и прозорци с празни стъкла. Така храм "Рождество Богородично" посреща своите миряни.

свещеник Илиян Алексиев, служител при храм "Св. Рождество Богородично": Бихме искали наистина да имаме възможността да направим повече от един витраж, за да може всеки, който е дал своята част, да дойде в нашия храм и винаги виждайки тези стъклописи, да знае че има и своето участие, което ще го надживее и ще остане в историята.
;

Първия стъклопис дарила художничката Екатерина Попова. Тогава решили да вдъхнат живот и на останалите прозорци. Идеята е върху всеки витраж да има различна религиозна сцена според православните канони.

свещеник Илиян Алексиев, служител при храм "Св. Рождество Богородично": Разликата между стенописа и витража - всеки има своята сила, своето влияние на духовното състояние на човека, но при витража има един допълнителен ефект, който се случва от слънцето, слънчевите лъчи. Т.е. ние там, ако имаме изображение на светец или определени орнаменти, преминаването на слънчевите лъчи дава едно допълнително усещане, което подпомага и нашата молитва.
;

Храмът е ремонтиран последно през 2010 година, когато е допълнително разширен и така на празници събира над 200 души. От настоятелството се надяват да бъдат събрани дарения, за да може на храмовия празник - 8 септември, Малка Богородица, прозорците на църквата в столичния квартал "Лагера" да греят с нови витражи.

Дарителска сметка:

BG93UNCR75271065412813
BIC UNCRBGSF
ХРАМ РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск назначава петима нови кардинали
Папа Франциск назначава петима нови кардинали
Швейцарците казаха ДА на постепенния отказ от ядрена енергия
Швейцарците казаха "ДА" на постепенния отказ от ядрена енергия