НОВИНИ

Храмов празник на 180-годишната църква “Свети Атанасий”

Един от най-популярните и обичани варненски храмове е “Свети Атанасий”. Освен храмовия празник, свещениците и енориашите днес отбелязаха и 180-годишнината от построяването на църквата.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
15:58, 18.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.

“Свети Атанасий” е старата катедрала на Варна, първата Патриаршеска църква. Особената слабост на миряните към него свещениците обясняват с наситения духовен заряд на това място.

свещеник Дончо Александров:
„Всъщност, трябва да кажем, че това е четвърти храм на това място от четвърти век насам. Храм „Свети Атанасий“ е не само архитектурна, но и духовна перла на град Варна, на нашата морска столица. Тук църковният живот винаги е кипял.“

“Свети Атанасий” продължава да играе важна роля в живота на християнската общност. Храмът винаги е пълен, хората идват не само да се помолят, когато им е тежко, но и за да благодарят.

свещеник Дончо Александров:
„Пожелавам всички ние да откриваме богатството на нашата християнска вяра, да гледаме на Свети Атанасий като един молител и застъпник пред Бога за нас, който да ни показва верния и правилния път, да не се отклоняваме в тъмнината, а да гледаме към светлината и пътят ни да бъде белязан от тази Христова светлина.“

За храмовия празник тук беше отслужена тържествена литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Честванията по повод 180-годишнината на храма ще продължат през цялата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Атанасовден зимата си отива
След Атанасовден зимата си отива
Ураганният вятър взе жертви в Холандия
Ураганният вятър взе жертви в Холандия