НОВИНИ

Бедствено положение в общините Карлово и Смолян заради ураганен вятър

Затворени проходи и заснежени пътища, опасен и бурен вятър в цялата страна. Бедствено положение е обявено в общините Карлово и Смолян заради ураганен вятър. 185 населени места в южната част на страната са без ток. Снеговалеж и силен вятър има във Варна, Добрич, Габрово и Пазарджик.

bnt avatar logo
от БНТ
14:39, 18.01.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Бедствено положение е обявено в община Смолян заради проблемите, предизвикани от бурния вятър. Вятърът изкорени дървета и прекъсна тока на много места в Смолянско. Поривите на вятъра достигат над 65 км/ч, ураганът събори покрив на къща. Десетки са сигналите за паднали дървета, заради което има и затворени пътища за някои села.

Община Смолян разпространи предупреждение към жителите на града да не излизат от домовете си между 12 и 14 часа, тъй като се очакват нови силни пориви на вятъра. Директорите на учебните заведения са предупредени да не пускат децата навън.

В Общината заседава кризисен щаб, който се оглавява от заместник-кмета инж. Мариана Цекова.

Без електричество са кв. Станевска в Смолян и селата Турян, Река, Требище, Момчиловци, Соколовци, Тикале и населените места по горното поречие на Арда. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево. Община Смолян умолява гражданите само при спешни и неотложни нужди да излизат от домовете си.


В Карлово също е обявено бедствено положение. Силният вятър събори покрива на северното крило на болницата в града. Ранени няма, но има смачкани коли. Разрушен е покривът на училище „Христо Проданов" и на здравната служба на село Васил Левски. Без ток от тази нощ са селата Розино и Клисура. Заради липса на отопление училищата и в двете населени места днес върнаха учениците. Аварийни екипи на ЕВН остраняват аварии по електропреносната мрежа в подножието на Стара планина.

;

Линейка с болен на хемодиализа и десетина автомобила са закъсали по пътя Добрич - курортния комплекс "Албена" поради навята двуметрова пряспа край село Славеево. По пътя за Генерал Тошево също има аварирал автобус, който е препречил платното и движението е спряно.

Заради силния вятър, чиито пориви достигат до 12 метра в секунда, в областта има множество прекъсвания на изводи - високо напрежение, и това е причина за нарушеното електроснабдяване в селища. Все още помпените станции на "ВиК" са без ток, като екипи на "Енерго-Про" отстраняват авариите, информират от областната управа.

От Областното пътно управление съобщават, че пътните артерии от републиканската мрежа са проходими при зимни условия, като остават затворени отсечките Добрич-Варна и Добрич-Генерал Тошево-село Кардам. В цялата област 32 машини разчистват снега по всички пътни направления.

Над 30 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка, са получени в оперативния център на пожарната в Пловдив.

;

Много са и постъпилите сигнали за смачкани коли от повалени дървета в общината, най-много те са от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Няма данни за пострадали хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яйцата понижават кръвната захар, кръвното налягане и помагат за отслабване
Яйцата понижават кръвната захар, кръвното налягане и помагат за отслабване
​Мощността на взрива на метеора над Мичиган е била 100 тона тротилов еквивалент​
​Мощността на взрива на метеора над Мичиган е била 100 тона тротилов еквивалент​