НОВИНИ

Проф. Вучева: Икономиката се развива, макар и не с темповете, с които искаме

Професор Христина Вучева коментира предстоящото разглеждане на бюджет 2017. Според нея няма нищо страшно, че е взет дълг, но за да бъдем по-богата дръжава е нужно да се направят някои пренебрегвани досега неща.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 29.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Христина Вучева: "Общата оценка на бюджета е "сравнително лек". Облагането у нас е много по-ниско и много по-малка част от това, което се създава, се централизира, в сравнение с почти всички от европейските страни. В Европейския съюз е над 45 до 55 % изземвани от брутния вътрешен продукт, докато у нас се планира за 2017 да е 38%, а 2016 се очаква да приключим с 37%. Няма толкова ниска норма на централизация в целия Европейски съюз. Смисълът на бюджета не е в това. Бюджетът е нещото, което хората очакват да удовлетвори техните колективни потребности, техните права за достояние до куп неща, които са общи. Това е смисълът на бюджета."

Според нея за да бъдем богата държава, трябва да се постигнат някои неща, които са били пренебрегнати. Например това да се дадат много средства за образованието, за училищата, което би могло да доведе до повече богатство в държавата.

Христина Вучева: "Днес бюджетната комисия решава един важен проблем. Видях, че Патриотите са внесли едно за първи път толкова радикално решение за пенсиите. От докладите се вижда, че ръководството на комисията не е приело тези въпроси, но ще видим какво ще бъде гласуване днес."

Тя смята, че икономиката се развива.

Христина Вучева: "Макар и не с темповете, с които искаме, икономиката все пак се развива. На нас ни трябва по-висок растеж, ако искаме нарастване на доходите. За да има такъв растеж, трябват много предпоставки, които не можем да осигурим тази година. Можеше да се мине и без този голям заем. Но не е толкова страшно, щом някой е преценил, че е нужно да се вземе този дълг. Страшното е, че няма достатъчен контрол и механизми, как се харчи фискалния резерв. Закона за публични финанси не е достатъчно последователен за да ограничи възможността за надхвърляне на приетите от парламента лимити. Не е страшно , че е взет дълга."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално откриват новия купол на атомната централа в Чернобил
Официално откриват новия купол на атомната централа в Чернобил
​Очаква се снегът да спре още днес
​Очаква се снегът да спре още днес