НОВИНИ

Какво кара младите хора да напускат страната?

Гостите в "Денят започва", банкерът Левон Хампарцумян и ректорът на УНСС проф. Стати Статев, разговаряха за нещата, които карат младите хора в България да напускат страната. Основна причина според тях е липсата на възможност за реализация.

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 29.11.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Левон Хампарцумян: "Младите хора по съвсем естествен начин си търсят успеха и късмета навсякъде. Трябва да създадем тук условията да се реализират. Това не е края на света. Днес излизането от България няма смисъла на изгарянето на всички мостове към България, както е било преди. Това е търсене на друго приложение на това което можеш."
Стати Статев: "Много често се драматизира проблема с миграцията на висши кадри. Аз считам, че това е естествен процес. Нормално е миграцията да е от една сравнително по бедна държава, с по-малки възможности за развитие, към по развитите страни. Но тук въпроса е на активна държавна политика, както от страна на правителството, така и от страна на бизнеса. И аз мисля, че ние тук губим много оставяйки изцяло решението на младия човек по време на неговото следване и завършване. Ще припомня идеята, която повтарям. Държавата трябва по-сериозно да се отнесе към нейните кадри. Те заминават в чужбина, не толкова, защото образованието ни е лошо, а защото не виждат шанс за реализация тук."

Двамата засегнаха и темата с политическата криза и дали тя ще повлияе на икономиката.

Левон Хампарцумян: "До момента, до който нямаме дългосрочното усещане на криза, няма да има директно влияние върху икономиката. Съществена част от икономиката е в частни ръце и не зависи по никакъв начин от политиците, и това е което създава новото богатство и ни дърпа напред. Политиците трябва да бъдат малко по-отговорни и да не спекулират със създаването на усещането за криза, защото българската икономика не е била в толкова добро състояние от 10 години."
Стати Статев: "Ясно е, че икономическа и финансова криза няма. Напротив, ние имаме достатъчно фактори и индикатори, че отново излизаме на трендния икономически растеж. Дали има политическа криза могат да кажат политолозите. Надяваме се, че в рамките на няколко месеца, политическата ситуация ще се стабилизира и няма да попречи на икономическия растеж"
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Очаква се снегът да спре още днес
​Очаква се снегът да спре още днес
Гледайте началото на КСНС в Денят започва
Гледайте началото на КСНС в "Денят започва"