За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната

Китайски космически апарат успешно кацна на обратната страна на Луната. Подобна мисия не е осъществявана досега. Апаратът "Чанъе-4" вече изпрати първия сигнал от "тъмната" страна на Луната.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:36, 03.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Така изглежда обратната страна на Луната - територия, малко позната на хората. "Чанъе-4" "стъпи" там около 10,30 часа пекинско време.

Апаратът кацна близо до Южния полюс на Луната, в кратер на басейн с диаметър около 2 500 километра и дълбочина 12 километра.

Ву Вейрен, дизайнер към Китайската Лунарна програма: Обратната страната на Луната е загадка. Хората винаги са искали да разберат какво има там.

При различни космически мисии са правени снимки на обратната страна на Луната, но досега апарат не е кацал на нея. Причините са две.

Сун Джехоу, гл. дизайнер към Китайската Лунарна програма: Първо - кацането на обратната страна на Луната е много трудно. И второ е осъществяването на комуникация със Земята.
;

Пряка връзка между обратната страна на Луната и Земята все още не е възможна. Сега комуникацията се осъществява през сателита "Мостът на свраката", който Китай изстреля през май. Той е позициониран в орбита на Луната и той обменя заповедите и данните между наземните служби и Чанъе.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Специален ровър ще изследва терена. Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия ще бъде доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми.

Китайска лунна програма ще продължи с апарата "Чанъе-5". По време на мисията тогава трябва да бъдат доставени лунни мостри до Земята.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След бурята в Холандия: Телевизори и мебели изплуваха от морето
След бурята в Холандия: Телевизори и мебели изплуваха от морето
Нови археологически проучвания пренаписват историята на Античния Филипопол
Нови археологически проучвания пренаписват историята на Античния Филипопол