НОВИНИ

Нови археологически проучвания пренаписват историята на Античния Филипопол

Нови археологически проучвания доказаха, че през IV век преди Христа животът в Пловдив не е бил заключен само на Трихълмието, а се е разпростирал и в низината. При разкопки на Източната порта на Филипопол са разкрити елинистически културни пластове, които пренаписват историята на древния град.

bnt avatar logo
от Росица Колева
12:33, 03.01.2019
5350
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Източната порта на Античния Филипопол се проучва от 40 години, но последните археологически разкопки в западния сектор поднесоха изненада на изследователите.

Мая Мартинова, археолог: Доказа се категорично, че елинистическият град се развива не само горе на Трихълмието, а и долу в низината, източно от хълма Небет тепе, което е голям принос.

Източната порта е най-известната от трите входно-изходни точки на Античния Филипопол, през която се е осъществявала връзката с Византион. Тя е изградена през II век като мраморна триумфална арка в чест на посещението на император Адриан в града. По-късно от двете ѝ страни са построени бойни кули, които да я пазят при атаки. Портата е с един централен отвор за превозни средства и два по-малки, предназначени за пешеходци. От нея тръгва една от най-красивите открити до момента антични улици в града, с ширина над 13 метра и с колонади и помещения от двете страни.

Мая Мартинова, археолог: Тя е съоръжена с тротоари за пешеходци и по повърхността на улицата има запазени коловози от превозните средства, които са преминавали отгоре - толкова натоварена е била тази улица.

Източната порта е един от най-посещаваните туристически обекти в Пловдив, разположен в подстъпите към Стария град. За нея има изработен идеен проект за консервация, реставрация и експониране, а за реализирането му ще се кандидатства за финансиране по европейските програми.

Предвижда се мястото да бъде оградено, а колоните да бъдат вдигнати в автентичния си вид както са изглеждали през Античността. Общината вече е закупила съседната къща, в която ще бъде разположен туристически център.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната
За първи път: Китайски апарат кацна на обратната страна на Луната
Премиерът Борисов ще се срещне с общините заради винетните такси
Премиерът Борисов ще се срещне с общините заради винетните такси