НОВИНИ

Кмет построи параклис в двора си за всички свои съселяни

Кметът на село Екзарх Йосиф, Русенско, е построил параклис на името на Свети пророк Илия в двора си. Молитвеният дом е общодостъпен и ще бъде отворен за посещение на жителите и гостите на селото дори в почивните дни.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
11:00, 23.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Илия Данев, който е кмет на село Екзарх Йосиф шести пореден мандат, е вдигнал параклиса в памет на сина си Искрен и и на съпругата си Севдалина. Той ще плаща хонорар и на клисарка, която да го поддържа и да продава свещи. Параклисът се намира в центъра на селото.

Илия Данев-кмет на село Екзарх Йосиф: „Това място съм обособил за палене на свещички, тъй като помещението вътре е по-малко...и съм го направил с цел да не се опушва от свещичките.“

В същото време старата църква стои заключена, защото свещеникът живее в Русе. Той отговаря за 4 села в околията - Батин, Горно Абланово, Обретеник и Екзарх Йосиф и идва само при повикване.

Илия Данев-кмет на село Екзарх Йосиф: „Имаме изградена една църква в стария център на селото, но там по редица причини хората почти не я ползват. Може би това е една от причините, които ме подтикнаха да направя това в памет на моите близки.“

Освен личните средства, за построяването на параклиса са получени и частни дарения. Тези, които не са могли да помогнат със средства, са вложили в него доброволен труд. Сега по примера на хората в Екзарх Йосиф жителите на град Борово започват да вдигат и те свой параклис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева
Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева
Все повече магазини за дрехи втора употреба в Благоевград
Все повече магазини за дрехи втора употреба в Благоевград