НОВИНИ

Кметове на малки общини представиха пред главния прокурор данни за корупция

Данни за корупция в местната власт и съдебната система депозираха пред главния прокурор Иван Гешев 22-ма кметове на малки населени места. От държавното обвинение заявиха, че единият от тях е за действащ магистрат.

Николай Минков
от Николай Минков
17:05, 17.02.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Злоупотреби с обществени поръчки, некачествено строителство и отклоняване на средства са част от представените пред главния прокурор сигнали.

Кметът на Калофер е запознал Иван Гешев със съмнения за кражба на средства, предвидени за ремонти. Той обясни, че досега сигналите му до МВР, прокуратура и дори спецпрокуратурата се били безплодни.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Там става въпрос за откраднати 101 хил. от 300 хил. лв., които бяха отпуснати целеви за ремонт на мемориален комплекс Христо Ботев в град Калофер.

Кметът на Мадара пък съобщи, че в събота ще има протест, защото е отказан самостоятелен бюджет на селото, въпреки резултатите от местен референдум.

Неделчо Неделчев, кмет на с. Мадара: Аз трябва да отивам в община Шумен да се моля за един химикал от кмета на общината.

Иван Гешев увери кметовете, че корупцията и битовата престъпност са двата приоритета на прокуратурата в малките населени места.

Иван Гешев, главен прокурор: И затова трябва взаимодействие с местната власт, защото всички вие знаете какви са проблемите в малките населени места и знаете кой прави проблемите.

По време на срещата главният прокурор е поел ангажимента да провери всеки един от подадените сигнали, които са от компетенцията на държавното обвинение. След срещата стана ясно, че един от подадените от кметовете сигнали е срещу действащ магистрат.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Бяха докладвани данни за извършени престъпления, корупционни такива в местната власт и за съжаление такива в съдебната система. Касае се за случаи от извършено корупционно престъпление от съдия.

Прокуратурата е поела ангажимент да съдейства на МВР за поставянето на камери в малките населени места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на Борилски
Отмениха предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на Борилски
ЕС стартира нова операция за прилагане на оръжейно ембарго към Либия
ЕС стартира нова операция за прилагане на оръжейно ембарго към Либия