Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кметове са недоволни заради трудности в протоколите при дезинфекция срещу чума

И днес в първомайското село Крушево се събраха жители и кметове на няколко села от общината, за да разискват мерките, след като много стопани отказват да дезинфектират своите стопанства, въпреки че вече са унищожили прасетата си.

от Златка Делчева
07:29, 26.08.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Кметът на Виница Тодор Тодоров обясни, че заявленията за получаването на 300 лв. затрудняват хората с това, че някои от тях нямат банкови сметки.

По думите му има 2 уловки - някои не могат и не знаят как да го направят. Други пък се притесняват, че 12 месеца занапред нямат право да гледат свои прасета.

Кметският наместник на Дебър допълни, че 50% от стопаните са дезинфектирали своите стопанства, но на своя глава. Има дадени препарати, препоръчани от БАБХ. Но в кметство Дебър няма нито един попълнен констативен протокол, тъй като и самите кметове се затрудняват в неговото попълване заради липса на информация.

Стопанин от село Крушево разказа, че е обезпаразитил своето стопанство за около 30 лв. Сам се справих, но по думите му повечето стари хора много се затрудняват.

Хората призоваха чрез комисия и ветеринарните служби да се координира акция по дезинфекция на домашните стопанствата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повишена пожароопасност е обявена за днес
Повишена пожароопасност е обявена за днес
Външният министър на Иран посети изненадващо Биариц
Външният министър на Иран посети изненадващо Биариц