НОВИНИ

Кметът на Червен бряг е арестуван за 24 часа

Кметът на Червен бряг Данаил Вълов и петима служители са задържани за 24 часа след днешната акция на специализираната прокуратура в града.

bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 20.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Според прокуратурата е установено, че той е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата „Топъл обяд". Стойността на програмата е 229 хиляди лева.

През април 2017 г. община Червен бряг обявява обществена поръчка за топъл обяд в града и Койнаре, в която са участвали три фирми. Вместо да сключи договор с фирмата, дала най-ниска цена, кметът е прекратил обществената поръчка, като според прокуратурата целта му е била да облагодетелства други две фирми. Бившият пиар на община Червен бряг, който е подал сигнала до прокуратурата преди 7 месеца, твърди, че има и още нарушения.

Христо Гешов, бивш пиар на общината: Първото нарушение, че фирми, приближени до кмета, визирайки главната счетоводителка на семейната фирма на кмета и общински съветник, подкрепящ местната власт, винаги те печелят обществената поръчка за топъл обяд. Там има редица нарушения, част от които са храненето на мъртви души. Иначе казано - хора от селата, които са с издаден смъртен акт, те са били хранени в продължение на някакво време.
;

Заместник-главният прокурор обяви, че кметът и петима служители са задържани за 24 часа.

Иван Гешев, заместник-главен прокурор: На кратко става въпрос за лобиране в полза на определени фирми, да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки от вас може да се сети. Не е трудно да се сети, между другото. Това, което констатираме в десетки досъдебни производства е, че ситуацията е като с ТЕЛК, НОИ и един куп други държавни структури, че пари изтичат отвсякъде.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха в тежка катастрофа край Омуртаг (СНИМКИ/ВИДЕО)
Двама души загинаха в тежка катастрофа край Омуртаг (СНИМКИ/ВИДЕО)
Борисов свика заседание на Съвета по сигурността
Борисов свика заседание на Съвета по сигурността