НОВИНИ

Българо-индийска връзка на остров Реюнион

В най-скоро време за пръв път вероятно за София и за България ще се заговори и на далеч в Индийския океан - остров Реюнион. Между Мадагаскар и Мавриций до юга на Африка, недалеч от Екватора. Сред много етническата общност от близо 800 000 души, около 300 000 казват, че са индийци. Не се знае дали там има някой българин. Но вече ще има българо-индийска връзка.

bnt avatar logo
от ​Даниела Кънева
09:17, 17.03.2016
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Те са на 1 година и 4 месеца. Замислени и родени в София. Но чисти индийчета. Съдбата им е отредила още прохождайки да започнат да обикалят света.

Първият е Алакшиендр (така звучи Александър на санскрит) и след една минута се появява Саатвик. Сунанда - майка им, е от Газиабад - до Делхи. А Санджийв Бхати е от Мираат, на 65 км. от индийската столица. Дипломат от индийското посолство у нас близо 3 години, но до месец генерален консул на Република Индия на о - в Реюнион - отвъдморска френска територия, част от Евросъюза, в която властва еврото. Така, че Алакшиендр и Саатвик са чисти индийци, но българи по рождение. И баща им и майка им очакват да видят дали поотраствайки те ще носят някоя българска черта.

Сунанда Бхати: Най-големият подарък в живота ми е, че тук в България родих тези две момченца. Много съм щастлива.

БНТ: Г-н Бхати това Саатвик ли е?

Санджийв Бхати: Да това е Саатвик.

БНТ: Той казва мама или татко?

Санджийв Бхати: Обикновено казва мама. Чува повече гласа на майка си. Не казват още татко. Но понякога казват нещо като та та та..., което и на санскрит и на български значи татко.

БНТ: Какво е да ти се родят близнаци в София?

Санджийв Бхати: Аз мисля, че това беше най - добрата част от трите ми години тук. Близнаците са най - хубавата част от моя живот, тези 3 години. Най - добрия подарък, който Бог ми е направил. Аз винаги е помня България и ще бъда благодарен на Бога за този подарък

Сунанда Бхати: България е много красива страна, хората са много деликатни в някои отношения и аз ги харесвам страшно много.

БНТ: Отивате на о-в Реюнион. Ще лобирате ли за България?

Санджийв Бхати: Определено. Има голям потенциал в областта на туризма и на двете места. Не много хора в България знаят за о-в Реюнион, и бъдете сигурни, че там аз ще им разказвам за България.

БНТ: Като тръгвате за Реюнион през Европа, ще се отбивате ли в България?

Санджийв Бхати: Разбира се. Винаги, когато имам възможност ще идвам, но поне веднъж със сигурност.

Санджийв Бхати: Пожелаван на България и българите всичко най-добро. Те са толкова хубави хора. Всъщност според мен ние имаме повече нещо общо с българите, отколкото някакви различия. приликите са много повече от разликите. те са много малко.

Сунанда Бхати: Българите носят красотата в душите си.

Санджийв Бхати е оптимист за българо - индийските връзки, А и самият той е свързан с новите възможности за българо - индийско партньорство в новото време. И с навлизането на Боливуд и световно известни индийски голф играчи у нас, и с очаквания бум в туризма, ай ти технологиите, и с десетилетия чаканата директна самолетна връзка София - Делхи - Мумбай - Калкута.

След един пълен с обич и много приятели мандат в Бълдария Сунанда и Санджийв Бхати ни смятат за кътче от рая. Хора искрени с отворени сърца. И са готови да поставят българско начало на о-в Реюнион. Не на последно място и с екипa на БНТ. По стара индийска традиция ние вече сме сродени с тяхното семейство. И ще вървим с тях и с двамата близнаци навсякъде по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиана Колева: Съдебната система има по-добри показатели от старите демокрации
Юлиана Колева: Съдебната система има по-добри показатели от старите демокрации
Изложба, посветена на Мартенски музикални дни
Изложба, посветена на "Мартенски музикални дни"