НОВИНИ

Книжарница дава работа на младежи с увреждания в Пловдив

Книжарница, в която работят младежи с увреждания, отвори врати в Пловдив. Неслучайно тя носи името "Надежда", защото дава шанс за работа на хора, които никой досега не е пожелал да наеме заради проблемите им. Мечтите на десетимата младежи се сбъднаха благодарение на проект, реализиран от сдруженията "Паралелен свят" и "Да полетим заедно", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 12.11.2018
5088
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Социалната книжарница се намира на улица „Петко Каравелов" в Пловдив. Тя е част от социално предприятие, което включва и ателие за сувенири, изработени от младежи с интелектуални затруднения.

Кремена Стоянова - председател на сдружение "Паралелен свят": Нашата идея беше да направим предприятие конкретно за тях, това са хората, които са най-лошо поставени на пазара на труда, защото интелектуалното затруднение на тях им пречи да ги наемат за работа.

След дълъг подбор са избрани десет младежи. Шестима от тях работят в книжарницата. Сред тях са Радослав и Митко.

Димитър Аризанов - 27 г.: Познаваш се с книгите, познаваш се с авторите.
Радослав Петров - 45 г.: Не всички хора ни приемат като другите, тук всички сме приятели, заобиколени от любов.
Кремена Стоянова - председател на сдружение "Паралелен свят": В момента толкова са щастливи, че ходят на работа, чували са само какво означава да работиш, чакат с нетърпение за първата си заплата, спазват си работното време и наистина са безкрайно, безкрайно щастливи и много горди.

Заедно с младежите работят и родители, които също отдавна не са на пазара на труда.

Станислава Неделчева: Работила съм надомно, сега мога да кажа, че съм заета физически, но емоционално се чувствам много добре.

Четирима от младежите и трима от родителите изработват сувенири в ателие в район "Тракия".

Елена Пеева: Глупаво е за мене държавата да губи двама работника, защото сина ми не работи и аз съм принудена да не работя, не защото не искам и не мога, по-добре да има двама ако ще на 4 часа, но да работят и тук имам възможност да работя заедно с него.

По проект социалното предприятие ще работи до септември следващата година .Всички се надяват мисията им да бъде успешна и да продължат своята дейност и след крайния срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Горанов: 1000 лв. за Гражданска отговорност е спекулация
Владислав Горанов: 1000 лв. за "Гражданска отговорност" е спекулация
ДСБ издига Светослав Малинов като водещ кандидат за изборите за ЕП
ДСБ издига Светослав Малинов като водещ кандидат за изборите за ЕП