НОВИНИ

КНСБ се обяви против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров се обяви срещу ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи. От изменението, което беше гласувано от правната комисия в Народното събрание, в момента могат да се възползват магистрати, които имат 35 години стаж и поне две трети от тях - дейност в съдебната система. Димитров нарече промените лобистки. От Пловдив президентът на КНСБ поиска 12-процентно увеличение на бюджетните заплати от следващата година, като според него това е постижимо с оглед на икономическата ситуация и пазара на труда.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
19:22, 23.07.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Пламен Димитров реагира остро срещу промените, даващи възможност на съдии, прокурори и следователи, които към 31 декември тази година имат поне 35 години общ юридически стаж, да могат да се пенсионират независимо на каква възраст са.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Нито условията на труд са тежки, нито са по-тежки от моите, от вашите, на съдията, прокурора и следователя. Така че, ние смятаме, че това е поредният удар върху трудно договорената пенсионна реформа в България, плавно във времето, която хората и без това трудно понасят.

От синдикалната организация искат и 12-процента увеличение на бюджетните заплати от следващата година

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Исканията ни за бюджета за заплати за следващата година са над 1 милиард в повече спрямо платените за тази година. Този милиард, една трета от него смятаме, че вече сме го договорили, 362 млн. в него са средствата, които трябват за увеличение на заплатите на учителите и на заетите в образованието.

Останалите около 670 млн. лв. са предвидени за работещите в спешна помощ, агенциите по заетостта и социално подпомагане и културните институции, добави Димитров. От КНСБ настояват и за въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, както и за увеличение на максималния осигурителен доход на 3 000 лева.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Тоест с вдигането на тавана дефакто ние ще дигнем и размера на максималната пенсия. И говорим за всички пенсии, не само новоотпуснатите, които догодина няма да имат таван, най-вероятно, ако се следва законът.

Пламен Димитров беше категоричен, че ако през следващите четири години доходите у нас се повишават между 12-15 % годишно, то през 2022 година е възможно средната работна заплата да достигне 1000 евро. Целта, която трябва да се следва, е достигане на 60% от средното европейско ниво на заплати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните
Светлана Йорданова: Хората с тежки увреждания ще бъдат осигурени
Светлана Йорданова: Хората с тежки увреждания ще бъдат осигурени