НОВИНИ

Кокинов: Хората вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата

Хората се опитват да вземат правосъдието в свои ръце, защото не усещат държавата зад себе си. Това каза в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" адвокатът Николай Кокинов по темата за границата на неизбежната отбрана. Дебатът възникна след инцидента в Пловдив, при който д-р Иван Димитров застреля криминално проявения Георги Джевизов при опит за грабеж. При последвалото обществено недоволство заради ареста на лекаря възникна въпросът за дефиницията на термина "неизбежна отбрана".

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 09.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Николай Кокинов, адвокат: В малките населени места има гигантски дефицит на справедливост, безнаказаността се шири, възрастни хора стават жертви непрекъснато на подобен тип посегателства и понеже не усещат, че някой разкрива тези престъпления, понеже не усещат, че някой ги наказва, хората се опитват да вземат нещата в свои ръце, което не е най-добрата идея в една нормална европейска демократична държава.

В това е проблемът, категоричен е Кокинов. Сам по себе си Наказателният кодекс института на неизбежната отбрана е пределно ясно разписан, обясни той.

Кокинов допълни, че законът достатъчно ясно дава възможности за маневри както на защитата, така и на обвинението - баланса трябва да го намери съдията.

Посегателствата станаха твърде много, няма как да очакваме пасивно поведение от жертвите на подобни престъпления, констатира и адвокатът и зам.-председател на НС Явор Нотев.

Явор Нотев: В закона има изричен текст - там пише, че при превишаване пределите на неизбежна отбрана поради уплаха и смущение, деянието не е обществено опасно. Тоест такъв гражданин, който е защитил поради уплаха и смущение с прекомерно интензивно отблъскване - тоест увредил е нападателя, той може да бъде оправдан. Само че това трябва да бъде ясно казано за всички - и за тези, които имат намерението да бъдат нападатели, и на гражданите, които трябва да съобразят това, че правата им да се защитават не са безкрайни или поне не са такива, че няма да им осигурят едно безоблачно бъдеще.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозеф Дол: ЕНП оценява високо работата на правителството на Борисов
Жозеф Дол: ЕНП оценява високо работата на правителството на Борисов
21 души са потърсили медицинска помощ след атаката срещу Сергей Скрипал
21 души са потърсили медицинска помощ след атаката срещу Сергей Скрипал