НОВИНИ

Колко е опасно да караме в аварийната лента на магистралата?

Неведнъж сме ви предупреждавали за опасността да се кара в аварийната лента на магистралите. Много изнервени шофьори я предпочитат, за да избегнат задръстванията. Това обаче често е причина за инциденти с фатален край - последният беше на Великден, когато двама души бяха убити на автомагистрала "Хемус", пометени в аварийната лента от автомобил. Оказва се обаче, че глобата от едва 20 лева няма как да стресне нарушителите.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева Оператор: Денислав Кънчев
08:35, 06.05.2017
7124
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Аварийната лента на магистралите често се използва от изнервени шофьори, които все бързат за някъде. Броят на нарушителите се увеличава по време на празници и в участъците, в които се извършват ремонтни дейности. Рядко се случват катастрофи при такова нарушение, но в повечето случай те водят до фатален край. Последния такъв трагичен инцидент беше на автомагистрала "Хемус" в района на Жерково в последния ден от великденските празници. Мъж, който е излизал от автомобила си е ударен от друг и е починал на място. Загиналият е служител на АПИ, отзовал се на сигнал.

Петър Соколов - инспектор в отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция": Тази катастрофа трябва да бъде като пример за водачите как не трябва да се спира и как не трябва да се кара в тази лента за принудително спиране, защото всички видяхме какви са последиците от тази катастрофа. Загина невинен човек, който сега можеше да бъде сред живите.

За да не причиняват катастрофи, от "Пътна полиция" напомнят на водачите, че могат да използват лентата за принудително спиране, само ако е възникнала повреда в автомобила по време на движение или, ако водача се е почувствал зле. Задължително автомобила трябва да се обозначи със светлоотразителен предупредителен знак на поне 100 м. от мястото, на което е спрял.

Петър Соколов - инспектор в отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция": Включването на аварийните светлини не разрешава на водача да се движи в лентата за принудително спиране. При техническа неизправност трябва автомобила да бъде изместен своевременно или да се използва най-близката отбивка за отклоняване в дясно по посока на движението.

Аварийната лента не е предназначена за изпреварване, почивка и паркиране, напомнят от "Пътна полиция". По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Антоний за ролята на духовенството в Българската армия
Митрополит Антоний за ролята на духовенството в Българската армия
Британските консерватори си осигуриха 170 нови места в местните администрации
Британските консерватори си осигуриха 170 нови места в местните администрации