НОВИНИ

Поройният дъжд заля къщи в село Лиляче

Над 20 къщи във врачанското село Лиляче бяха наводнени от падналия пороен дъжд следобед. Наводнени са мазета и приземни етажи. Някои от къщите са пълни с кал. Водата е отнесла част от асфалта на улиците в селото. Екипи на пожарната и Гражданската защита изпомпват водата от приземните етажи и мазетата. Отводнителният канал, който преминава през село Лиляче, не е могъл да поеме водата, и е прелял. В момента тежка техника почиства канала.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
22:41, 05.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

За броени минути се изсипало огромно количество дъжд, а пороят довлякъл в ниската част на селото тонове кал от околните ниви. Най-пострадали са къщите около канала, построен преди десетина години след подобно наводнение.

Юлияна Петрова: - За пет минути се напълни 50 см. Хладилници, фризери, пералня, шкафове в дрехи, до коленете беше вода.

Сред най-пострадалите е и селската фурна, където водата и калта са съсипали приготвения за утре за разнасяне по магазините хляб.

Стоян Маздрашки: - Няма да остане Лиляче без хляб, ще работим цяла нощ и няма да го оставим така, но има още 20 села, които зареждаме. Погледнете хладилника в какво състояние е, 40 см кал.

Галя Бранкова : - Страшно наводнение, с тиня 20 см, всичко е съсипано, брашно, складове са пълни с тиня, всичката продукция

Част от хората недоволстваха, че е трябвало сами да започнат да изхвърлят водата и тинята от къщите си, защото екипите на Гражданска защита нямат достатъчно техника и помпи.

Мария: - И се сърдим, че не са дошли ГЗ първо при нас. Едва ли не - кои сте вие, че да дойдат първо при нас, те са два екипа и не могат да смогнат, ами единият да иде на горната улица, другия тук.

Освен наводнените къщи в бедствено състояние са и част от улиците на селото, защото пороят е отнесъл част от асфалтовата настилка. Описването на щетите по инфраструктурата и по домовете на хората ще започне утре. А междувременно тази вечер отново заваля проливен дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Гергьовден!
Честит Гергьовден!
Силен старт на гимнастичките ни на Световната купа в София
Силен старт на гимнастичките ни на Световната купа в София