НОВИНИ

Историята на църквата "Свети Георги" в Трявна

Във всички храмове на страната се отслужват празнични литургии. Св. Георги е покровител и на възрожденският град Трявна, където, по традиция, в едноименния храм се раздава курбан за здраве. Историята на църквата „Свети Георги", датира още от турско робство, с нея е свързан и Апостолът на свободата - Васил Левски.

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 06.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Легендата разказва, че през 1848 година, бял гълъб дал знак на миряните, че в Трявна трябва да бъде издигнат християнски храм и да носи името Свети Георги Победоносец. Така Светеца е избран и за покровител на града.

Отец Петър Савов - свещеник: „Било е една поляна, където хората са се събирали за Гергьовден, слагали пити, свещеникът благославял трапезата. Един ден като се събрали така на Гергьовден бял гълъб минал точно над трапезите и тогава хората казали, че това е знак Божи, че тук трябва да се построи храм в чест на „Св. Георги Победоносец!"

По това време в Трявна вече имало християнски храм и построяването на втори било немислимо. Църквата обаче била съградена, сякаш по чудо.

Отец Петър Савов - свещеник: „Това е било най-интересното нещо, защото те са измолили от пашата в Търново, който е бил турчин..казват, че този храм е бил някога съборен и искали възстановяване на храма!"

Градежът на храма продължил четири години, ръководел го известният майстор Димитър Сергюв. Изключително ценна е, тъй като е една от малкото у нас със запазени стенописи и резбовани икони. Историята я свързва и с дякона Левски.

Отец Петър Савов - свещеник: „По време на света литургия той е пял, някъде тук из този храм, така че може да се радваме, че той е бил тук и неговият дух присъства и сега все още!"

Днес е и храмовият празник на църквата. По традиция тук се събират миряни от цялата страна, тъй като се вярва, че след отслужване на благодарствената молитва, Св. Георги дарява бездетни майки с рожби и сътворява чудеса за хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален ретро влак предлага празнично пътешествие на Гергьовден
Уникален ретро влак предлага празнично пътешествие на Гергьовден
Капитан Георги
Капитан Георги