НОВИНИ

Комитет настоява за консервацията на древното селище Скаптопара

Обещаната консервация на древното селище Скаптопара, открито по трасето на магистрала "Струма" край Благоевград, да започне веднага. Това поиска Гражданският комитет за запазване, социализиране и развитие на древното селище от Министерството на културата. Според организацията действията, които се изискват по Закона за културното наследство, се бавят вече 4 месеца.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
22:55, 19.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

От Инициативния комитет за спасяване на археологическия обект край село Покровник настояват за спешна консервация на находките, тъй като заради дъжда и снега каменните зидове, делви и други антични предмети са започнали да се разрушават. Искат още да се извърши проверка за обстоятелствата довели до забавянето на консервацията.

Лазар Андреев, Инициативния комитет за спасяване на Скаптопара: Ние бяхме принудени да ги подсетиме, че те имат ангажимент и задължения, които трябва да се свършат. Това беше единствената причина да пуснеме писмото, защото наистина се притесняваме какво ще се случи на обекта и как ще бъде съхранен и запазен, а най-малкото нашата идея ние искаме да го видим работещ, а не разрушен.

Тук на това място археолозите откриха древното селище, за което се предполага, че е Скаптопара. Запазени и ценни се оказаха част от римската баня, гробница и раннохристянската църква.

Консервацията на античното селище ще започне до края на седмицата съобщиха от Министерството на културата. Осигурени са и необходимите средства за опазването на находките. А строителството на Лот 3.1 от магистрала "Струма", в участъка на археологическия обект, ще продължи след предприемането на тези дейности от компетентните институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за опасно време в цяла Северна България
Жълт код за опасно време в цяла Северна България
​Метрото и част от наземния транспорт ще работят в новогодишната нощ
​Метрото и част от наземния транспорт ще работят в новогодишната нощ