НОВИНИ

Конгресът започва разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп

В САЩ започва официално разследване за отстраняване на президента Доналд Тръмп от поста. Процедурата по импийчмънт беше предприета от неговите опоненти - демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес. Причината за крайната стъпка е телефонен разговор на Тръмп с украинския президент Зеленски. Преди часове беше публикувана и стенограма от разговора.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:26, 25.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Сигнал на информатор на службите за разговор на Доналд Тръмп с президента на Украйна Володимир Зеленски стана причина за най-сериозната досега процедурна стъпка срещу американския държавен глава.

Демократите смятат, че Тръмп е оказал натиск на Зеленски по телефона да разследва дали съперникът му Джо Байдън е спрял разследване за корупция на украинската компания, за която работи синът му Хънтър. Смята се, че така Тръмп би си осигурил по-големи шансове за преизбиране догодина.

Според информатора,Тръмп заплашил да спре военната помощ за Киев. Белият дом публикува стенограма на въпросния разговор. От нея става ясно, че Тръмп моли Зеленски да говори с адвоката му Руди Джулиани за ситуацията около Хънтър Байдън.

Телефонният разговор се състоял през юли след като Вашингтон замразява военна помощ за Украйна. В публикуваната стенограма не става въпрос за нея.

Демократите, които контролират Камарата, атакуваха.

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ: Действията на президента са нарушили сериозно конституцията. През последните месеци ние разследвахме, за да съберем факти. Обявявам,че Камарата на представителите пристъпва официално към разследване за импийчмънт.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Това е най-големият лов на вещици в политическата история.Това беше чудесен разговор. Нямаше услуга за услуга.

В кулоарите на ООН Володимир Зеленски коментира лаконично, че само шестгодишният му син може да му оказва натиск.

Не се очаква да се стигне до отстраняване на Доналд Тръмп заради мнозинството на републиканците в Сената - 53-ма от общо 100.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнемат лиценза на мениджъра на загиналия български боксьор
Отнемат лиценза на мениджъра на загиналия български боксьор
Отложиха делото за преместването на Будимир Куйович
Отложиха делото за преместването на Будимир Куйович