НОВИНИ

Константин Проданов: Нужно е АБВ да се промени радикално

Новият лидер на АБВ е финансистът Константин Проданов, реши конгресът на партията. От номинирани 10 души, 9 си направиха самоотвод. Така Проданов беше избран почти единодушно с явно гласуване. Пред участниците в конгреса новият лидер се обяви за радикална промяна и определи като основна грешка участието на АБВ в управлението. Георги Първанов каза, че се оттегля от лидерския пост, но остава в политиката и ще продължи да работи за АБВ.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 15.01.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Константин Проданов е завършил международни отношения в Софийския университет, а след това прави магистратура по финанси в Токио. Десет години работи в банковия сектор в Япония за някои от най-реномираните световни банки. В последната година от мандата на Георги Първанов като президент е негов съветник по икономически и финансови въпроси. Занимава се с управление на инвестиции. Владее английски, руски, японски и френски език. В АБВ е от самото ѝ създаване.

Константин Проданов - председател на АБВ: Гневен съм от това, което става в страната, така че малко повече хъс и енергия няма да ни навреди.

Нужна е радикална промяна на начина, по който се прави политика у нас, убеден е Проданов. Като основна грешка на АБВ определи участието на партията във властта.

Константин Проданов - председател на АБВ: Аз мисля, че на първо място много ясно трябва да се разграничим от ГЕРБ. За мен те са синоним на корупция, на сервилност към външни интереси, на посредственост. Ако има една червена линия, която аз не бих прекрачил с оглед на предстоящите избори - това е коалиция с ГЕРБ - нито явна, нито тайна.

Според Проданов, партията трябва да се обърне към традиционните леви ценности. Ще работи за консолидация на лявото пространство. Бъдещи коалиционни партньори вижда в партиите от ляво и центъра. Подчерта обаче, че те трябва да са изградени на принципна и ясна основа.

За промяна на политическия модел се обяви в словото си пред конгреса и досегашният лидер Георги Първанов. Според него, АБВ трябва да бъде субект на промяната в държавата. И новият, и старият лидер на АБВ настояват икономическите досиета на прехода да се отворят и всички корупционни сделки да се извадят на светло.

За участието във властта Първанов обясни, че са подкрепили правителството с идеята да са социалният коректив. Смята, че се е получило частично, но призна, че щетите са били големи.

Георги Първанов: Ние искахме България да има едно стабилно управление, но се разминахме мощно с ГЕРБ и с разбирането им за политиката на стабилност.

Пред съпартийците си Първанов каза, че се оттегля от лидерския пост по лични причини. Подчерта също сега политическата епоха сега е много различна. Сподели, че много го е заболяла от информации в някои медии, че се оттегля от АБВ. Увери, че това не може да стане. Даде знак, че е готов за новия политически маратон.

Георги Първанов: Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех. Казано на спортен език, скъпи приятели, днес не е моят бенефисен мач. Няма да окача бутонките на пирона.

Новата вълна политици в АБВ са професионалисти, успяващи и перспективни, не бива повече да ги държим на резервната скамейка, призова Първанов. Напомни обаче, че няма млади и стари, има можещи и не съвсем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб Реина в Истанбул
Полицията е установила връзки на атентатора от нощния клуб "Реина" в Истанбул
Трудовите инспектори във Варна проверяват как се работи в студа
Трудовите инспектори във Варна проверяват как се работи в студа