НОВИНИ

Коралите в Големия бариерен риф опасно избледняват

Тревога за съдбата на Големия бариерен риф. За втори път през последните 12 месеца учените регистрират сериозно избледняване на голяма част от кораловите образования.

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 10.04.2017
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Миналата година снимки от въздуха по цялото протежение на Големия бариерен риф установиха много силно избледняване в северната една трета от площта му. Година по-късно проучването показва най-интензивно избледняване в средната част.

проф. Тери Хюз, Център за изследване на коралите, Австралия
Ако погледнем на последните две години заедно, цели две трети от рифа сега са силно увредени.

Избледнелият корал не е винаги мъртъв корал, но натрупването на сериозни поражения в кратки интервали от време прави прогнозата лоша.

д-р Джеймс Кери, Център за изследване на коралите, Австралия
Нужно е поне едно десетилетие за пълно възстановяване дори на най-бързо растящите корали. Затова масовото избледняване в рамките на 12 месеца означава нулева перспектива за възстановяване на рифовете, увредени през 2016-та.

Избледняването на коралите става в резултат на високите температури, предизвиквани от глобалното затопляне. Учените призовават възможно по-скоро да се вземат ефективни мерки срещу парниковите газове и за преминаването към възобновяема енергия. От 1981-ва Големият бариерен риф край Австралия е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО и според ООН, се отличава с изключително биоразнообразие и огромно значение за науката и природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Холидей хироус дариха хранителни продукти за нуждаещите се за Великден
"Холидей хироус" дариха хранителни продукти за нуждаещите се за Великден
Нови четири случая на ку-треска в благоевградското село Церово
Нови четири случая на ку-треска в благоевградското село Церово