НОВИНИ

Корнелия Нинова: Нямам намерение да подавам оставка

Корнелия Нинова определи като успех за БСП представянето на отминалите парламентарни избори, въпреки че останаха втора политическа сила. Тя няма намерение да подава оставка, с аргумента, че за 10 месеца, откакто е председател на партията, БСП е увеличила подкрепата си почти 3 пъти. БСП няма да участва в широко коалиционно управление с ГЕРБ заради принципните различия в програмите, нито пък ще подкрепи правителство начело с Бойко Борисов, отново потвърди Нинова след днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:20, 28.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На вота в неделя БСП е постигнала най-добрият си резултат на парламентарни избори от 2009 г. насам, отчете Корнелия Нинова. Като успех посочи също, че левицата е разширила подкрепата си в областните центрове и в София, сред младите и сред хората с висше образование. Специално подчерта, че БСП е увеличила 5 пъти подкрепата си в чужбина и то в държави от ЕС.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Миналата година по това време имахме 10%, сега имаме приблизително 28%. Имаме една президентска победа, един силен конгрес със започнала промяна в партията, която трябва да продължим и имаме този невероятен ръст в гласовете за парламентарните избори. Не виждам основание да подам оставка при така постигнатото само за 10 месеца.

Корнелия Нинова призна, че по време на предизборната кампания от БСП са допуснали и грешки, като такава посочи спора с ГЕРБ за миналото на страната. Смята, че други теми вълнуват българите сега.

Корнелия Нинова - председател на БСП: В днешно време вместо да говорим за това какво предлагаме за бъдещето на България, да се връщаме назад и да провеждаме цялата кампания на базата на този спор - комунизъм-антикомунизъми връщане назад в миналото. Смятам, че двете страни допуснахме грешка, че това се случи.

Ако ГЕРБ не успее да сформира правителство и БСП получи мандат, ще се опита да го реализира, потвърди тезата си Нинова, но като възможни коалиционни партньори посочи единствено Обединени патриоти.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Най-близки по платформа сме с ПФ, но докато не се използва първия мандат и не се види резултата от преговорите на ГЕРБ, няма да коментираме евентуални коалиции. Казахме и в кампанията - ДПС не са възможен партньор.

Според Нинова резултата от изборите показва също, че БСП е успяла да консолидира левите избиратели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коя ще бъде финансовата столица на Европа след Брекзит?
Коя ще бъде финансовата столица на Европа след Брекзит?
Очаква ни драстично повишение на парното заради цената на газа
Очаква ни драстично повишение на парното заради цената на газа