НОВИНИ

Очаква ни драстично повишение на парното заради цената на газа

Цената на природният газ ще нарасне с близо 30% от първи април. Заради това увеличение ни очаква и рекордно поскъпване на парното и топлата вода от идния месец. По темата работи Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 28.03.2017 (обновена)
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Комисията стои зад своите предложения. Регулаторът планира да приеме новите цени на отоплението и електроенергията, без да проведе обществено обсъждане. Причината - комисията е задържала предложенията си до деня след изборите и така няма реално време, за да изпълни цялата процедура по приемането на увеличенията, както е по закон. Затова се възползва от вратичка в закона, която позволява приемане на цени по бърза процедура.

Основната причина за поскъпването на цената на природния газ е увеличение на цената на синьото гориво от Русия с близо 13%. Това обясни шефът на Комисията Иван Иванов. По-рано днес се проведе открито заседание за обсъждането на цените. Според шефа на държавната "Булгаргаз" друг фактор е повишаването на цената на долара спрямо лева, както и повишаването на цените на петрола на световните пазари.

Увеличението, което енергийният регулатор предвижда да приеме, е нарастване на цената на газа с близо 30 на 100. Това е трето поредно увеличение като с предишните две нарастването възлиза на повече от 37-процентни пункта. Това от своя страна рефлектира върху цените на парното и топлата вода, защото за тяхното сгряване се използва именно газ като ресурс. Увеличението на отоплението е между 18 и 38% - най-малко е във Велико Търново, а най-сериозно - в Плевен. За София увеличението ще бъде близо 23%. Цената на тока пък ще се увеличи с 1% в цялата страна.

Шефът на енергийният регулатор Иван Иванов допълни, че от миналата година досега природният газ е поевтинял значително с близо 61% и сега е нормално да поскъпва.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Ние само ще отразим промяната на цената на природния газ и тъй като това е значително повишение, това естествено ще повлияе на цената на топлинната и естествено на високо ефективната електрическа енергия, но искам да кажа за българските потребители, че всъщност тази цена по отношение на отоплението реално няма да бъде активна, защото решението ще бъде взето през месец април и това е вече извън отоплителния сезон. Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон.

Представители на граждански организации обявиха, че ще дадат решенията на Комисията на прокурор.

Бизнесът възрази срещу намеренията на Комисията и обяви, че това ще доведе до съкращения на работници и повишаване на цените на основните продукти.

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори: Това е шоково поскъпване, вие сами разбирате, че няма такава стока, която да поскъпва 30% и да се приеме нормално. Сега чувам обяснение, че тези ценови нива били по-ниски от миналата година. Аз си спомням цена на бензина от 5 стотинки, вие може да не помните, но това нищо не означава, ценовите нива на всяка една стока трябва да се определят от пазара.

Очаква се новите цени да влезнат в сила от април, въпреки възраженията. Според шефът на КЕВР не би трябвало това да се отрази на цените на хранителните продукти, защото когато газът поевтинявал, хлябът не е. Ние разбира се ще продължим да следим темата. Очаква се промяна на цените да има и от първи юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Нямам намерение да подавам оставка
Корнелия Нинова: Нямам намерение да подавам оставка
АБВ внесоха сигнал до главния прокурор и ДАНС за разследване дейността на ДОСТ
АБВ внесоха сигнал до главния прокурор и ДАНС за разследване дейността на ДОСТ