Падат цените на салатите и краставиците на варненските пазари. Пресните пролетни зеленчуци традиционно са най-търсени в края на март. Но ако за салата в началото на годината се плащаше по 3 лева, сега тя може да се намери и за по-малко от лев.
Роберто
Ди Фабио е италианец. Преди две години
идва в България и започва да се занимава
с производство на градински зеленчуци
в село край Варна. Казва, че толкова
вкусни зеленчуци като българските няма
никъде другаде по света.
Роберто Ди Фабио – производител и търговец на зеленчуци
„Краставици, домати много се продават, ама с вкус. Краставици – криви, хубави, няма препарат. Много са вкусни. Tова е първо тука в България домати и краставици.“
От началото на годината най-много падат цените на салатата, краставиците, репичките, лука и чесъна.
Марияна Димитрова - търговец
„Понамаляха цените, от 2 лева салатките на левче паднаха, има и на 60 стотинки. Беше на 4-5 лева краставицата, сега драстично падна на 2 лева.”
На пазара вече могат да се намерят и пресни български картофи, срещу 1.80 на килограм.
Виолета Тончева – производител и търговец на зеленчуци
„Цените бяха доста по-високи отколкото сега. Сега всеки ден слизат надолу.”
Няма промяна в цените на повечето плодове. При цитрусовите само има повишение, тъй като сезонът им отмина. Повечето клиенти предпочитат българските плодове и зеленчуци, споделят търговците.
Антоанета Ангелова - клиент
„Предпочитам български. Трябва да знаеш кой произвежда и кой взима от складовете.“
Антоанета се надява тенденцията в понижението на цените да се запази и около Великденските празници, за да продължи да избира български, а не вносни продукти.